Boudewijn Röell: ‘Inlopen van Italië op Holland Acht was onnodig”

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Nooit eerder betraden  de vrouwen en mannen van de Holland Achten het hoogste podium bij dezelfde wereldbeker. NLroei blikte terug op Varese, maar keek ook vooruit met bemanningsleden Olivia van Rooijen en Boudewijn Röell.

“Voor mij was het al de derde keer, dus het begint een gewoonte te worden”, grapte slagvrouw Olivia van Rooijen. Vorig jaar was ze bij de eerste wereldbeker al de beste in de twee-zonder en ook in het vorige olympische jaar 2012 won ze met de vrouwenacht de eerste wereldbeker. Toch had de roeister van Nereus voor deze race geen specifieke verwachting. “We wilden vooral zelf een plan uitvoeren. Maar na zaterdag wisten we wel dat er mogelijkheden waren.”

Plaatsingsrace
Van Rooijen verwijst daarbij naar de plaatsingsrace waarin het octet weliswaar de leiding nam, maar na 1000 meter de Russen langszij liet komen. “We hadden in die race vooral de focus op het eerste deel van de race gelegd. Daar moest de eerste 750 meter echt heel goed zijn. Maar je merkte daarna dat de gretigheid minder werd, ook omdat het niet meer echt ergens om ging.” Het octet van coaches Josy Verdonkschot en Titus Weijschedé was er dan ook op gebrand in de eindstrijd wél door te drukken.

Macht
De Canadezen – vorig jaar nog goed voor het brons bij de wereldkampioenschappen – vertrokken in tegenstelling tot de plaatsingsrace wel met volle overtuiging en lagen zoals verwacht lang aan de leiding. De Nederlanders gingen er in de eindsprint echter overheen. “Het is misschien gek om te zeggen, maar ik had gedurende de hele race het gevoel van macht en controle, maar toen ik de beelden terugkeek zag ik dat het eigenlijk maar heel weinig scheelde.”

Duitsland
Het is een uitstekend begin van een campagne die bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Luzern eind mei moet uitmonden in plaatsing voor de spelen. De enige echte OKTconcurrent die in Varese aanwezig was, Duitsland, werd op maar liefst elf seconden gezet. “Het is natuurlijk goed te zien dat we daar nu ver voor liggen. We wisten dat ze een nieuwe coach, een nieuwe stuur en nieuwe roeisters hadden, dus je weet het nooit. Maar vooraf gaf ik ze al niet al te hoge kansen”, aldus Van Rooijen.

Concurrenten
De Amsterdamse waakt bij de verdeling van de twee overgebleven tickets vooral voor de achten uit Roemenië, China en Australië. De Roemeense  boot zal hoogstwaarschijnlijk over drie weken bij de Europese Kampioenschappen in Brandenburg wel van de partij zijn.

Vertrouwen
Het zijn zorgen die Boudewijn Röell  uit de mannelijke variant niet heeft. De Holland Acht plaatste zich met een bronzen medaille bij de vorige WK overtuigend voor Rio de Janeiro. In tegenstelling tot vorig jaar liet de ploeg van Mark Emke met winst nu al zien over een hoge snelheid te beschikken. “We staan er alvast een stuk sterker voor dan toen en dat terwijl we ongeveer hetzelfde schema hebben gedraaid. Dat geeft veel vertrouwen.”

Eindsprint
Over de race was de roeier van Asopos de Vliet nog niet helemaal tevreden. “Het eerste deel was goed maar op het eind werd het moeizamer. Toen kwamen de Italianen nog best hard terug terwijl we het eigenlijk prima onder controle hadden. Dat was niet nodig.” En hoewel het thuisland nog best dichtbij kwam, werden andere grote concurrenten als Polen en het de laatste jaren vroeg in vorm zijnde Rusland op flinke afstand gezet. Volgende halte is voor hen ook de Europese Kampioenschappen. Dan zal duidelijk worden of de ploeg ook de tot nu toe sterkere Britten en Duitsers de baas kan zijn.

©NLroei, 18-4-2016