Licht olympisch roeien ter discussie

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Een IOC-commissie heeft geadviseerd het roeien voor lichtgewichten af te schaffen bij de Olympische Spelen. Hierover ontstond afgelopen week binnen de internationale roeiwereld commotie.

Dit advies is later aan een verslag toegevoegd van een congres van roeifederatie FISA. De vergadering vond al plaats in augustus in Rotterdam, vlak na de WK dat daar werd gehouden. Op sociale media ging het nieuws snel rond en op Facebook werd door enkele prominente internationale roeiers en coaches opgeroepen de krachten de bundelen om ervoor te zorgen dat het lichte roeien op de Spelen blijft.

Doortastend
Daar bleef het niet bij. De meestal goed geïnformeerde Britse roei-journalist Daniel Spring liet via Twitter aan NLroei weten dat de Britse roeibond bij hun vergadering vorig weekend had verkondigd er serieus rekening mee te houden dat dit voorstel zou worden aangenomen en dat niet alleen – zoals eerder naar buiten kwam – de lichte mannen vier-zonder van het olympische programma zou worden gehaald, maar ook de andere twee lichtgewicht disciplines.

IOC-commissie
Volgens FISA-bestuurder Gerritjan Eggenkamp is het echter nog lang niet zover dat de lichte velden verdwijnen. “Misschien was het niet voor iedereen duidelijk, maar het advies dat in het verslag is opgenomen komt niet van FISA, maar van de IOC-commissie die gaat over het olympisch programma. Zij beslissen uiteindelijk niet, dat doet het bestuur van het IOC zelf.”

Spagaat
Eggenkamp stelt dat FISA nu eenmaal moet schipperen tussen in hoeverre zij aan de wensen van het IOC voldoen en wat goed is voor de internationale roeiwereld. “Vroeger stelde FISA zelf het olympische programma vast en konden we zelf beslissen welke nummers er werden geroeid. Dat is nu niet meer. Wij worden weliswaar geconsulteerd, maar uiteindelijk besluit het IOC. Als FISA met een voorstel komt waar zij niets in zien, zou het zo maar kunnen dat ze meer gaan schrappen. En dat moeten we voorkomen.”

Opnieuw
De Boatrace-winnaar vertelt dat de betreffende IOC-commissie ook al eerder kwam met voorstellen het olympische lichte roeien af te schaffen. Als voornaamste reden werd toen – net als nu overigens – aangehaald dat roeien naast gewichtheffen de enige niet-vechtsport is op de Olympische Spelen dat gewichtscategorieën kent. In 2002 werd exact hetzelfde voorstel gedaan voor de Spelen van 2008 in Peking. Uiteindelijk kwam het er (vooralsnog) nooit van. Het bestuur van het IOC hield het steeds tegen, mede vanwege een succesvolle lobby vanuit de roeiwereld.

Lichte vier
Tijdens het volgende FISA-congres in februari zal de kwestie opnieuw ter tafel komen. Men zal dan ook terug komen op de drie scenario’s die de roeifederatie eerder schetste. In al die voorstellen ontbrak de lichte vier. Het is volgens Eggenkamp echter niet zo dat dat nummer nu dus per sé ten dode is opgeschreven. “Ook scenario’s waarin dit nummer blijft bestaan, zullen dan worden besproken.”

©NLroei, 10-10-2016