Cambridge tankt vertrouwen tegen Nederlandse ploegen

Wedstrijden

Dit weekeinde roeiden de universiteitsploegen (m/v) van Cambridge in zogeheten fixtures tegen een Nereusploeg (vrouwen) en een talentontwikkelingsploeg van de roeibond (mannen). Beide Nederlandse boten moesten hun meerdere erkennen in de lichtblauwen.

Zowel de ploegen van Oxford als van Cambridge doen de laatste weken sparsessies op het traject van de Boatrace die zondag 3 april wordt gehouden. Nereus is al vaker naar Londen afgereisd om het op te nemen tegen een van de twee Boatrace-ploegen. Zondag waren de vrouwen in de verste verte niet opgewassen tegen Cambridge, dat met de Nieuw-Zeelandse Grace Prendergast een gouden medaillewinnaar van afgelopen Olympische Spelen aan boord heeft.

Ervaring
Nereus had weliswaar Veronique Meester op de slagpositie en met Eve Stewart en Bente Paulis in het middenschip zeker wat ervaring in de ploeg. De rest van de bemanning was echter duidelijk minder dan de eerste boot die vorige week de Heineken Roeivierkamp op haar neem schreef. Onder andere Karolien Florijn, Karien Robbers en Aletta Jorritsma ontbraken nu en een deel van de tweede acht nam hun plek over. Het bleek onvoldoende om goed tegenwicht te bieden op de Theems. Beide afstanden werden ruimschoots verloren met meerdere lengtes licht.

KNSRB
De roeibond was gevraagd om met een sterke mannenacht te komen. Maar de KNRB stuurde niet de bondsploeg of de groep zogeheten ‘meetrainers’ die afgelopen maanden het bondsschema volgden en via de trials bij de bond probeerden te komen. Talentcoach Diederik de Boorder selecteerde een groep fysieke talenten met soms ook U23-ervaring. Het bleek een geheel KNSRB onderonsje. Van Nereus deden de gebroeders Wietse en Tomba Morreau, Boris Mulder en Lucas Keijzer mee. Triton leverde Jaap Schenck, Bart Lauwers en stuurvrouw Ellen Bijkerk. Wouter van der Meer (Laga) en Thijs Ruiken (Njord) completeerden het geheel.

Beelden
In de twee stukken hard kon het octet steeds tot ongeveer 2/3e van de afstand verrassend goed in het kielzog blijven. Daarna liep de Blue Boat weg tot ongeveer een lengte open water. De vrouwenrace werd live op een stream uitgezonden inclusief uitleg en commentaar van KNRB-coach Peter Wiersum. Die beelden zijn hier te vinden. Van de mannenrace van gister werden helaas geen beelden gemaakt.