Rotterdam vandaag: Vier finaleplaatsen voor Nederland

Wedstrijden

Vier boten voeren vanmiddag een halve finale op de WK onder de 23 jaar en vier boten haalden de finale. En niet alleen dat, ze wonnen elk de halve finale.

Vanochtend voelde het als bijltjesdag, doordat slechts één boot een ronde verder kwam. Vanmiddag werd dat ruimschoots goedgemaakt op een warme Willem Alexanderbaan. De mannenacht, de mannen dubbeltwee, de lichte vrouwendubbeltwee en Marieke Keijser komen uit in de strijd om het eremetaal.

Leiding
De mannenacht onder de 23 jaar won de halve finale overtuigend. Vanaf de start roeide de thuisploeg direct aan de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Vooraf leken Duitsland en Rusland de grote concurrenten. De Duitsers werden verwezen naar een derde plaats. De Russen werden in de andere halve finale verstoten naar de b-finale. Eremetaal lijkt te lonken voor dit octet van Diederik Simon en Willem Jan de Widt.

Zelfde tijd
De lichte vrouwendubbel van Amber Kraak en Anne Marie Schonk opende als tweede, achter de Chinezen. Vanaf het tweede kwart van de race was de koppositie voor de Hollanders. Toch vond er een spannende eindstrijd plaats met het koppel uit Nieuw-Zeeland, die goed beschouwd niet eens in het voordeel van een van beiden is beslecht. Beide boten noteerden exact dezelfde tijd van 7.11,220.

Soeverein
Hoewel de top van het veld na vijfhonderd meter nog dicht bij elkaar zat liet Marieke Keijser er geen twijfel over bestaan dat deze race van haar zou worden en niemand er voorbij kon. Ze finishte soeverein en zette Nicole van Wyk, de Zuid-Afrikaanse nummer twee op een kleine vier tellen achterstand op de finishlijn. Beide halve finales vergelijkend was ze daarmee ruimschoots het snelst.

Spannend
De race van de mannendubbeltwee van Amos Keijser en Abe Wiersma eindigde met een piepklein verschil. De Nederlanders leidden van start tot finish en leken na driekwart met seconden voorsprong te winnen. Het spannende kwam in het slot. Het verschil met de Noren die tweede werden was op de finish slechts een fractie. Met 0.03 seconden verschil hield het Laga/Nereuskoppel de overwinning binnenboord.