Bart Lukkes stelt plaats in kwartfinale veilig

Wedstrijden

Lichte mannenskiffeur Bart Lukkes deed vandaag in de herkansing wat hij gisteren graag had willen doen. Hij bemachtigde met overmacht een plaats in de kwartfinale.

Daarmee deed de Delftenaar goede zaken. “Ik kon domineren en het laatste stuk van mijn race uitvaren. Dat geeft vertrouwen voor de kwartfinale”, liet hij weten. Maar hij is ook kritisch: “Vandaag trof ik niet de sterke tegenstanders, ik weet wat er in dit veld rondvaart en de echte concurrentie kom ik vanaf nu weer tegen.” Morgen staat de kwartfinale op het programma.

Conclusies
Hoe dan ook is Lukkes een stapje verder. “Laten we gisteren maar snel vergeten”, zegt hij, de blik vooruit stellend op de kwartfinale. “Ik had last van een combinatie van pech met de loting en ik heb me laten pakken door de weersomstandigheden van gisteren. Voor vandaag heb ik daaruit mijn conclusies getrokken en deze in de herkansingsrace goed uitgevoerd. Achteraf was het niet nodig geweest een herkansing te varen. Het belangrijkste is dat ik een ronde verder ben.”

Skiffeurs
Het toernooi gaat voor Mieke Wilms en Lennart van Lierop verder in de strijd om de c- en de d-finales. Vrouwenskiffeuse Wilms moest eindigen bij de snelste helft om naar de halve finale te gaan, maar strandde op de vijfde plaats. Van Lierop opende zijn race vliegensvlug en kwam na vijfhonderd meter als eerste door. De adem van de rest van het veld was alleen wat langer. Hij zakte terug naar eveneens plaats vijf.

Wörner
Olympisch reserveroeister Lisa Wörner lukte het net niet om een plaats in de halve eindstrijd te bemachtigen. Zij lag driekwart van de race op koers, maar kwam in het slot tekort om zich een ronde verder te kwalificeren. De Amsterdamse gaat racen voor een plaats in de c- of de d-finale.

Bloedstollend
De lichte dubbelvier van Ward van Zeijl, Sander van Dijk, Berend Mortier en Just van der Endt plaatste zich via de herkansing voor de b-finale. De strijd om een finaleplaats begon bloedstollend. Plaats twee zou voldoende zijn voor de plaatsing. Het viertal opende als tweede en klom later op naar de koppositie, die zij vasthielden tot over de 1500 meterlijn. In het slot van de race zakten de Nederlanders af naar plaats drie.

Doek
Het doek viel voor de vrouwen vier-zonder. Zij moesten in de top vier eindigen om zich een finaleplaats te permitteren. De rest van het veld bleek te sterk en het kwartet roeide van start tot finish op de vijfde plaats. Het Rotterdamavontuur is daarmee volledig ten einde.

 

In het middagblok komen de volgende Nederlandse ploegen aan de start in de WK voor de roeiers onder de 23 jaar: