Ronald Florijn: “Coastal is beter voor je gemoedsrust”

Wedstrijden

Voor de inmiddels verwende Nederlandse roeiliefhebber is het even (terug)schakelen: een WK zonder medailles voor Nederland. Meerdere oranje boten zaten echter bij de World Rowing beach sprint finals niet zo gek ver van het podium. Coastalbondscoach Ronald Florijn is meer dan tevreden. “De roeisters en roeiers deden het allemaal goed. We hebben als bond geen coastalboten en ook beschikken we niet over water dat lijkt op dat van Saundersfoot waar de WK is gehouden”, zei Florijn. Maar nog veel belangrijker vindt de tweevoudig olympisch kampioen de onvergetelijke ervaring. De grootmacht was Spanje – het land van Costa da Morte oftewel de dodenkust. Dat is toch wat anders dan het Veluwemeer.

Support NLroei, doe mee aan de crowdfunding ’22/’23, dat kan hier, alvast bedankt!

Florijn genoot in Wales. “Ik heb nog nooit zoiets moois gezien. Wat een golven, wat een natuurkracht. De wedstrijden van de vrouwenskiff moesten worden afgelast, want er sloegen boten om en baanmarkeringsboeien spoelden weg, maar het was echt prachtig. Als je een medaille bij een gewone WK mist, ben je daar misschien een half jaar chagrijnig van. Maar bij een coastal-WK heeft iedere deelnemer een unieke prestatie geleverd. Dat maakt het supermooi en het geeft veel voldoening. Het is uiteindelijk goed voor de gemoedsrust”, doceert bondscoach Florijn.

Op drift
De strijd tegen de elementen kan bij coastal groter zijn dan het gevecht met de tegenstanders. Dat ondervond Karien Robbers. In de loop van zondagmiddag werd de wedstrijd afgelast. Er waren al wat boten gekapseisd en uitgerekend tijdens de race van Robbers raakte de baanmarkering op drift door de hoge golven en de harde wind. De organisatie vond het onverantwoord om het toernooi uit te roeien. Conform het reglement telden toen de in voorronde getoonde tijden. Bij de vrouwen werd de regerend olympisch kampioen Emma Twigg de sprintkampioen.

Gouden kansen
“Vorig jaar bij de WK in Portugal zei Koen Metsemakers dat hij coastal leuker vond dan ‘gewoon’ roeien. Dit terwijl hij tegen een boei stil lag. Dat zegt genoeg. Bovendien als Emma Twigg kan winnen, dan hebben wij als Nederland ook twee kanshebbers voor goud bij de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles”, aldus een optimistische Florijn.

Hieronder de beelden. Robbers startte rond 2uur en 12 minuten (2:12:15)