NK Groot: geen grote verrassingen

Voorpagina Wedstrijden

Zoals verwacht gingen er afgelopen weekeinde veel bondsvrouwen met de nationale titels vandoor. Ook bij de mannen wonnen de favorieten meestal. NLroei zet de belangrijkste momenten onder elkaar.

Het was duidelijk dat de vrouwen van Josy Verdonkschot niet tiptop voorbereid aan de start van het NK kwamen. Na twee weken niet in de boot te hebben gezeten, roeide niet elke ploeg even soepel en hoorde je menig roeister verklaren niet helemaal in de racemodus te staan. Het is algemeen bekend dat Verdonkschot dat niet erg vindt. Hij vindt dat zijn roeiers verplicht zijn zich te laten zien op een kampioenschap, mede ook om als maatstaf te dienen voor andere ploegen met potentie.

Wielaard
Het was gezien de beperkte voorbereiding en de botbreuk van slagvrouw Karien Robbers de vraag hoe de acht het er vanaf ging brengen. Met Kirsten Wielaard op slag kreeg de ploeg het inderdaad moeilijk met de steeds beter wordende U23-ploeg en een combinatie van verschillende talenten. Dankzij een sterke eerste 1000 meter konden zij beide boten uiteindelijk net op afstand houden. Het verschil op de finish bedroeg respectievelijk twee en drie seconden.

SB-dubbelvier
Ook de dubbelvier kreeg de zege bepaald niet cadeau. Roos de Jong, Inge Janssen, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen wonnen twee weken terug nog bijna het EK, nu moesten ze bijzonder diep gaan om de U23-dubbelvier achter zich te houden. De ploeg van Timo van Wittmarschen met Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis maakte vooral indruk met een hele sterke eerste en laatste 500 meter. Op de finish was het verschil slechts minder dan twee seconden. Janssen en De Jong wonnen ook de dubbeltwee.

Inwegen
De lichtgewicht vrouwen Marieke Keijser, Ilse Paulis en Martine Veldhuis kwamen uiteindelijk enkel in de dubbelvier aan de start. De beoogde dubbeltwee van Keijser en Veldhuis trok zich zaterdagochtend vlak voor de weging terug. In de dubbelvier met Iris Hochstenbach waren zij uiteraard heer en meester. Door de absentie van de bondsdubbel pakte laatstgenoemde met Femke van de Vliet de titel in de olympische discipline.

Smullen
Bij de mannen was vooral de dubbeltwee op zaterdag smullen. Lennart van Lierop en Guido de Ruiter moesten hard sprinten om de Groningse combinatie van Luuk Adema en bondsreserve Melvin Twellaar voor te blijven. In hun strijd kwamen beide ploegen tot relatief snelle tijden: 6:26,11 om 6:27,44.

Vieren
Zoals verwacht was het ook bij de mannen vierzonders spannend. De bondsboot die laatst in Ratzeburg won, moest tot het uiterste gaan om de Nereus/Laga-combinatie met Wullings, Dijkstra, Stolper en Makker voor te blijven. Via een sterk eindschot kwam de Henley-vier die ook volgende week naar Poznan gaat nog tot minder dan anderhalve seconde van de winnaar.

Achtgeweld
De verwachte strijd om de titel bij de achten bleef enigszins uit. In de ochtend had de Nereus Henley-acht de U23-ploeg zelfs verslagen in een uitstekende tijd van 5:32,87. In de finale slaagde het octet van Joeri Bruschinski en Diederik Simon er niet nog een keer in dat trucje te herhalen. De U23-ploeg won met ruim een lengte voorsprong.

Lichtgewichten
Ondanks het ontbreken van de nationale top, werd er ook door de lichte mannen flink doorgeroeid. Mathijs Oggel en Lay de Jong waren zowel succesvol in de dubbeltwee als in de dubbelvier. In dat laatste nummer werden ze vergezeld door Vincent Goris en Stijn Kanters.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.