Voorbeschouwing Novembervieren

Voorbeschouwing Voorpagina Wedstrijden

Morgen gaan bij de 47e editie van de Novembervieren een flink aantal olympische roeiers van start. Vooral de vrouwendubbelvier lijkt een interessante krachtmeting te worden.

Drie van de vier vrouwen die in Rio de Janerio zilver wonnen in de dubbelvier, zullen op de Amstel in de gestuurde versie aan de start verschijnen. Dat doen ze allen voor hun eigen vereniging waardoor een open strijd verwacht kan worden. Inge Janssen maakt met Orca de grootste kans op de overwinning. Haar ploeggenoten Annemarie Bernhard, Kyra de Vries en Rosa Bos zijn duidelijk ervarener dan de aanvullende roeisters in de andere boten.

Onervaren
Carline Bouw heeft met Lies Rustenburg nog een andere olympiër aan boord. Maar hun twee andere ploeggenoten van Skøll, Janneke Broere en Sanne Bruggink gelden weliswaar als opkomend talent, scullend hebben ze nog weinig (kunnen) laten zien. Het Njord van Nicole Beukers kent datzelfde probleem met de nog onbekende Laura Kuiper. Donna Christen en Mieke Wilms hebben echter een dusdanig niveau dat deze boot nog een eind mee moet kunnen komen.

Rotterdam
Ook olympisch kampioene Maaike Head is van de partij. Waar het vorig jaar niet mogelijk bleek om met Marieke Keijser een gezamenlijke ploeg te vormen, blijkt dat voor de Novembervieren geen probleem te zijn. In een Rotterdamse boot met ook Janneke van der Meulen en Annika van Putten zullen zij zeker meedoen voor een goede klassering.

Proteus
Sluit ten slotte ook Proteus-Eretes niet uit. Met Ellen Hogerwerf hebben zij een absolute topper in huis en Roos de Jong kan uitstekend een boot voorslaan. Ook in de breedte biedt het veld veel interessants met nog een talentvolle boot van Gyas en een lichte ploeg van Nereus/Thêta met wereldkampioen onder 23 jaar, Anne-Marie Schonk, op slag.

Supercombi
Bij de mannen zijn de toppers iets dunner gezaaid. In de dubbelvier neemt een aantal clubs het tegen elkaar op, maar het is maar zeer de vraag of zij de mega combinatie van subtoppers als Koen Metsemakers, Floris Röling, Bastiaan Colette en Amos Keijser kunnen voorblijven. Spannend zal het zeker worden want Nereus brengt met Abe Wiersma, Robert Vicic, Freek Robbers en Michiel Oyen ook een soepele boot op het water.

Clean sweep
De bordeauxrode Amsterdammers hebben reeds uitgesproken dat een zogeheten clean sweep hun doel is. Dat wil zeggen: de winst in alle zware mannennummers. Gezien de inschrijvingen moet dit zeker mogelijk zijn. In de vier-met-stuurman hebben ze olympiër Vincent van der Want gevraagd Varsitywinnaars Mick Makker, Jaap Scholten en Nelson Ritsema te ondersteunen.

Van Luijk
In een klein veld van vier boten is Skadi/Asopos vermoedelijk de grootste tegenstander zijn. Winnaar van olympisch brons in de acht, Boudewijn Röell, stapt in de boot met Skadi-roeiers Thijs van Luijk, Jasper Tissen en de al als toproeier teruggetreden Meindert Klem. Nadeel voor hen is dat Van Luijk een blok eerder al in de dubbelvier de baan over is gegaan.

Triton
Röell zijn ploeggenoot uit Rio, Kaj Hendriks, neemt samen met Harold Langen uit de olympische vier-zonder, de ouderejaars zware groep van Triton op sleeptouw. In hun ploeg een tweedejaars roeier, Jacob van der Kerkhof, die eerder in de nationale jeugdselectie van de kanobond heeft gezeten. De vierde en laatste ploeg is een ervaren Vidar-ploeg met het sterke koppel Withagen/Borghs aan boord.

©NLroei, 5-11-2016