Veel bondsroeiers present bij ARB

Voorbeschouwing

Dit weekeinde zijn op de Bosbaan de ARB-wedstrijden, tevens het nationaal kampioenschap voor grote boten bij de junioren.

De organisatie kan zich in tegenstelling tot veel andere nationale wedstrijden verheugen op deelname van een flinke groep nationale toproeiers. Hoofdcoach Josy Verdonkschot gaf een groot deel van zijn roeisters een week na de Europese kampioenschappen zelf de keuze om mee te doen. Zo starten Inge Janssen en Marieke Keijser in de zware skiff en doen José van Veen en Aletta Jorritsma mee in de tweezonder.

Vieren
Ook in grote nummers is een aantal van hen te bewonderen. In de dubbelvier start een interessante combinatie van Keijser, samen met Roos de Jong, Marloes Oldenburg en Rosa Bas. Ze nemen het in dat veld op tegen twee geselecteerde (licht en zwaar) onder 23-boten. In de vierzonder laat Verdonkschot een potentieel bijzonder sterke U23-boot starten met NK-winnaars Veronique Meester en Ymkje Clevering, Karolien Florijn en de bij de NK zo sterk skiffende Elsbeth Beeres. Hun voornaamste tegenstanders zijn de ploeg die bij de EK nog brons won en vier vooralsnog niet geselecteerde roeisters (Baukje Zaaijer, Kyra de Vries, Jocelyn Spruit en Hermijntje Drenth) die nog steeds hopen op een kans. Al deze acht roeisters moeten van de bondscoach ook in de tweezonder aantreden.

Mannen
De roeiers van de Holland Acht laten de wedstrijden op de Bosbaan wél aan zich voorbij gaan. Dit in tegenstelling tot de mannen van de vierzonder die bij de EK in Racice nog onfortuinlijk snoekten. Ze nemen het op tegen een Nereusformatie met naast World Cup-winnaars Nelson Ritsema, Jaap Scholten en Michiel Oyen, ook Dirk Uittenbogaard aan boord. Deze voormalige Holland Acht-roeier liet afgelopen voorjaar weten dit seizoen zijn voorkeur te geven aan zijn studie.

Dubbeltwee
Ook de scullselectie van bondscoach Eelco Meenhorst is grotendeels present. Vooral de dubbeltwee levert een interessant deelnemersveld op met Amos Keijser en Niki van Sprang in de ene boot en Koen Metsemakers en Abe Wiersma in de andere. Goeie uitdager daarbij is de Skøll-ploeg met Guillaume Krommenhoek en de doorgaans lichte skiffeur Lennart van Lierop.

NK Groot
Bij de junioren is het evenement tevens het nationale kampioenschap voor grote boten. Dat is bij de meisjes vooral te merken in de EK-dubbelvier het in twee dubbels (Ilse Feenstra en Femke van de Vliet tegen Naomi Visser en Femke Paulis) tegen elkaar opneemt. Deze vier roeisters mikken allen op drie nationale titels, want ze staan samen ook ingeschreven voor de dubbelvier en de acht.

Jongens
De beste jongens laten de NK grotendeels aan zich voorbij gaan. De Junioren Holland Acht gaat namelijk van start in het Elite-veld. In deze boot hebben zich sinds de EK twee wijzigingen voorgedaan. Charles de Monchy en Stefan Slagter hebben plaats gemaakt voor skiffeur Gert Jan van Doorn en het jonge talent Jelmer Bennema. Slagter en De Monchy zijn nu de grootste kanshebbers voor de titel in de dubbeltwee. Ze starten daarentegen niet met elkaar maar met respectievelijk Hilmar Verbeek en Lodewijk Tilanus. Drie van hen (zonder Slagter) proberen het met Van Doorn ook in de dubbelvier.

©NLroei, 2-6-2017