Voorbeschouwing NK: mannentop grotendeels afwezig

Voorbeschouwing

Vandaag beginnen op de Bosbaan de nationale kampioenschappen voor kleine boten. De beste mannen zijn er niet. De geselecteerde roeiers van de scullboten en de Holland Acht trainen in hun gebruikelijke nummer. De top van de vrouwen doet wel mee.

De keuze van hoofdcoach Mark Emke staat in contrast met de planning van zijn evenknie bij de vrouwen, Josy Verdonkschot. Of zijn grote boten nu al geformeerd zijn (scullsters) of nog niet (boord), het overgrote deel van de nationale selectie geeft acte de présence. In de skiff neemt zodoende de complete dubbelvier het op tegen de roeisters uit de dubbeltwee.

Vrouwenskiff
Vorig jaar bleken de roeisters uit die laatste boot de besten. Lisa Scheenaard lijkt gezien die titel en haar verleden als WK-finaliste de favoriet. Ze zal nu echter ook tegenstand krijgen van de teruggekeerde Inge Janssen, die ook een imposante erelijst in de skiff verzameld heeft. Naast Roos de Jong, die vorig jaar verrassend tweede werd, zullen ook Sophie Souwer en Nicole Beukers mikken op een podiumplaats.
Voorspelling: 1. Lisa Scheenaard (Thêta), 2. Inge Janssen (Orca), 3. Sophie Souwer (Gyas)

(promotie, voorbeschouwing gaat hieronder verder)
Concept2 is tijdens de NK klein/Hollandia vanaf
vrijdagmiddag 15.00 u tm. zondagmiddag aanwezig

met de servicestand

Vrouwentweezonder
Niet alle door de bond geformeerde tweezonders starten vanwege blessures. De top van vorig jaar is echter wél present. Aletta Jorritsma en Veronique Meester verdedigen hun titel, maar het is de vraag of zij met de voorspelde wind tegen ook nu vooraan varen. Op basis van vermogen is het duo met Karolien Florijn en Ymkje Clevering favoriet, al hebben ook José van Veen en Ellen Hogerwerf een goede kans. Outsiders zijn onder andere Miriam Visser en Tinka Offereins die bij de Hel van het Noorden nog knap tweede werden.
Voorspelling: 1. Florijn/Clevering (Die Leythe/Gyas), 2. Van Veen/Hogerwerf (Pelargos/Proteus), 3. Jorritsma/Meester (Nereus)

Mannentweezonder
Ondanks dat de best geachte boordroeiers niet meedoen, zijn de titelverdedigers in de tweezonder wel present. Kaj Hendriks en Harold Langen wonnen vorige week de Varsity en doen dit weekeinde met twee verschillende verenigingsgenoten mee. Langen roeit met Bas Thijssen. Hendriks is net als Jacob van de Kerkhof momenteel reserve van de Holland Acht en zij zullen zich met winst willen verzekeren van een startbewijs bij de EK. Ze zullen dan wel af moeten rekenen met achtvoudig nationaal kampioen in dit boottype, Mitchel Steenman. Laatstgenoemde hoopt met Michiel Oyen de beste partner te hebben gevonden. Ook de nationale twee van vorig jaar, met Vincent Klaassens en Sander de Graaf, maakt goede kans. Outsiders zijn Freek Robbers en Jan van der Bij.
Voorspelling: 1. Hendriks/Van de Kerkhof (Triton), 2. Klaassens/De Graaf (Proteus/Thêta), 3. Steenman/Oyen (Skadi/Nereus)

Mannenskiff
De absentie van alle bondsscullers geeft de kans aan andere skiffeurs zich in de kijker te roeien. Grootste kanshebbers daarbij zijn de Skøllroeiers Lennart van Lierop en Guillaume Krommenhoek. Laatstgenoemde verraste twee jaar terug al met een podiumplek en heeft zich deze winter in alle rust met coach Steffen de Vries op dit seizoen kunnen voorbereiden. Zilveren WKU23-medaillewinnaar Luuk Adema zint ook op een medaille. 
Voorspelling: 1. Guillaume Krommenhoek (Skøll), 2. Lennart van Lierop (Skøll), 3. Luuk Adema (Gyas)

Lichte mannenskiff
Bij de lichtgewichten is de Amsterdamse vereniging aan de Jan Vroegopsingel ook favoriet. De pas 19-jarige Obbe Tibben verdedigt zijn titel, al kende de voormalig roeier van ’t Diep uit Steenwijk wat aanloopproblemen. Hij parkeerde afgelopen weekeinde zijn boot tegen een brugpijler en moet tot vandaag wachten op een nieuwe rigger. Tegenstand kan hij verwachten van Damion Eigenberg (zilver vorig jaar) en clubgenoot David Kampman. Maar vergeet ook de zelf geformeerde lichte dubbeltwee van Ward van Zeijl en Bart Lukkes niet. Lukkes imponeerde vorig weekend op de Skøll Cup.
Voorspelling: 1. Obbe Tibben (Skøll), 2. Damion Eigenberg (Gyas), 3. Bart Lukkes (Proteus-Eretes)

Lichte vrouwenskiff
Een aderlating voor dit NK is de afwezigheid door een blessure van Marieke Keijser. Daarmee is haar partner Ilse Paulis topfavoriet. Het zal vooral de vraag zijn wie haar spoor enigszins kan volgen. Bondsreserve Martine Veldhuis heeft daarbij de beste papieren, al zullen herintreder Mette Beugelsdijk, de pas jonge Femke van de Vliet of één van de andere fysieke talenten eveneens op de deur bonken.
Voorspelling: 1. Ilse Paulis (Nereus), 2. Martine Veldhuis (Nereus), 3. Mette Beugelsdijk (Willem III)