WK18 live finales LW2x, M4-, W4x, M4x en para2x

Voorbeschouwing

Vandaag staat er veel op het spel voor de Nederlandse equipe. De ploeg van technisch directeur Hessel Evertse heeft vandaag  liefst vijf serieuze kansen op eremetaal. De finales zijn via deze link te volgen.

Para2x
Als eerste van de Nederlandse vloot komt de grootste kanshebber op goud aan de start. Corné de Koning (interview NLroei.TV) en Annika van der Meer (NLroei.TV) zijn de regerend wereldkampioen en zitten in de juiste vibe nadat ze gisteren in de skiff al eerste en tweede zijn geworden. De plaatsingsrace eerder in de week wonnen ze ook nog eens overtuigend. Het is vooral zaak koel te blijven zodat de grootste concurrent Polen niet al te dichtbij zal komen. Vier dagen terug finishten zij op ruim elf seconden.

Steun net als o.a. Wouter Weerheijm de onafhankelijke roei-journalistiek, doneer hier aan NLroei. Bedankt!

LW2x
Een klein uur later is het de beurt aan de andere grote kanshebber. Marieke Keijser en Ilse Paulis verloren dit jaar pas één belangrijke finale. Dat was bij de wereldbeker in Linz toen het duo nog geen optimale trainingsperiode samen had gehad. Daarbij is de winnaar van toen, Italië, nu verwezen naar de B-finale. Toch zal het lang niet vanzelf gaan voor de vrouwen. Technisch steekt de ploeg boven de rest uit, op het fysieke vlak zijn er enkele andere topboten. Vooral Nieuw-Zeeland zal in de gaten gehouden moeten worden. In de halve finale had deze boot een ijzersterk middenstuk, alleen konden de Kiwi’s het toen niet afmaken. Roemenië en de Verenigde Staten zijn belangrijke outsiders.

M4-
Vervolgens is het de buurt aan de sterke mannenvier van Mark Emke. Björn van den Ende, Tone Wieten, Jasper Tissen en Bram Schwarz hielden zich in tegenstelling tot de Holland Acht vrij koest over hun kansen dit WK. Nu blijken zij in topvorm. Voor goud zal echter alles op zijn plaats moeten vallen, daarvoor is de regerend wereldkampioen Australië te goed. Toch lijken er op basis van de halve finale echt kansen te liggen. Tevens is het zaak niet de andere ploegen uit het oog te verliezen. De Italianen bleken al vaker op WK’s ijzersterk.

W4x
Vlak daarna is het de beurt aan de regerend wereldkampioen uit Nederland. Het moet een vreemde gewaarwording voor hen zijn nu niet de belangrijkste medaillekandidaat te zijn. Polen en China zijn in bijzonder goede doen en Duitsland was het hele jaar al oppermachtig. De ploeg van Josy Verdonkschot zal dus met iets speciaals moeten komen. Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers hebben echter vaak genoeg laten zien wél op het podium te kunnen komen. Donderdag rekenden zij na een slechte start bijvoorbeeld toch af met Oekraïne die bij het EK nog sneller was. Daarbij is het de vraagt of Duitsland de tik die zij van Polen kregen in de halve finale te boven zijn gekomen.

M4x
Voor de neutrale toeschouwer wordt het beste voor het laatst bewaard. Elke ploeg in deze finale kan winnen en zeker ook Nederland. Dirk Uittenbogaard, Stef Broenink, Koen Metsemakers en Abe Wiersma verloren in de heat weliswaar nipt van Oekraïne, in de herkansing waren zij oppermachtig. Als zij datzelfde niveau nog een keer laten zien, zouden ze zo maar eens wereldkampioen kunnen worden. NLroei tipt vooral Polen als sterkste concurrent, maar het kan net zo zijn dat ineens Nieuw-Zeeland met Mahe Drysdale aan boord toeslaat. Deze ploeg opende het toernooi matig maar was in de herkansing flink op stoom. Ook Australië en het eerder genoemde Oekraïne moeten goed in de gaten gehouden worden.

Tijdschema
B-finale
9:10 u vrouwenvierzonder

A-finales
10:03 u mixeddubbel
11:01 u lichte vrouwendubbel
11:46 u vier zonder stuurman
12:01 u vrouwendubbelvier
12:16 u mannendubbelvier

C-finale
13:45 u twee zonder stuurvrouw

D-finale
15:41 u twee zonder stuurman