Voorbeschouwing Amstelbeker: Nereus favoriet

Voorbeschouwing

Komende twee weekeinden zijn er eindelijk weer grote roei-evenementen op de Amstel. Volgende week zal de uitgestelde Heineken Roeivierkamp plaatsvinden, deze zondag zal in het teken staan van de Amstelbeker.

Tijdens deze wedstrijd van De Hoop nemen de beste verenigingsachten van het land het tegen elkaar op. Het is geen verrassing dat Nereus bij zowel de mannen als de vrouwen de grote favoriet is in het studentenveld. En dan te bedenken dat de Amsterdamse vereniging nog niet eens al haar olympische toppers opstelt. Bij de mannen is het zodoende een combinatie geworden van de winnende Henley-acht en een aantal olympiërs.

Steun NLroei, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Bedankt!

Amsterdam
Olympisch kampioen Abe Wiersma, Holland Acht-roeier Bram Schwarz, reserve skiffeur Finn Florijn en reserve van de boordploeg Michiel Mantel roeien samen met de jonge talenten Wietse Morreau, Guus Mollee, Noud Scholten en Jasper Joordens. Skøll, dat vorig jaar de Nereiden nog flink op de hielen zat, lijkt nu een iets mindere boot te hebben. Maar met onder andere Bjorn van den Ende, Jan van der Bij, Lennart van Lierop, Wibout Rustenburg en Brecht van Kuijk hebben ze alsnog minstens vijf roeiers aan boord met internationale ervaring.

Outsiders
Ze lijken echter vooral te racen voor plek 2. Voor die plek dingen de laatste jaren vooral ook Laga en Triton mee. Ook nu zijn zij de outsiders. Laga heeft een zeer ervaren boot met Ralf Rienks op de slagpositie en heeft verder amper zwakke plekken. Triton stuurt haar Henley-ploeg en is daarbij versterkt met Holland Acht-reserve Jacob van de Kerkhof. Houd ook Njord in de gaten. De Leidenaren hadden afgelopen seizoen een flinke groep met sterke roeiers.

Varsity
Bij de vrouwen is Nereus op papier eveneens de grote favoriet. Alleen al met Karolien Florijn, Karien Robbers, Olivia van Rooijen en Martine Veldhuis heeft de boot meerdere toppers aan boord. Toch zal met name Skøll azen op haar kans. De vereniging aan de Jan Vroegopsingel maakte dit voorjaar tijdens de Varsity flink indruk door met name ook hun technische sterke roeien. Deze Oude Vier met Nika Vos, Elsbeth Beeres, Jonneke Boere en Ashly Rijst zit ook nu weer in de boot en met Benthe Boonstra en Minke Holleboom hebben ze nog twee extra toppers.

Outsiders
Outsiders zullen Laga en Okeanos zijn met beide een aantal vrouwen uit de boordselectie van afgelopen jaar aan boord. Tevens is het goed te zijn dat ook bij kleinere verenigingen de toproeiers hun ervaring proberen door te geven aan nieuw talent. Zo stapt Marieke Keijser aan boord bij Skadi en wereldkampioen onder 23 jaar Lisa Bruijnincx bij Njord. Bij de mannen doet Boudewijn Röell mee met ‘zijn’ Asopos de Vliet.

Burgerclubs
De animo onder burgerverenigingen is dit jaar zeer beperkt. In het mannenveld zijn enkel boten van De Hoop en Het Spaarne te vinden. Bij de vrouwen verschijnen vier ploegen aan de start.

Het tijdschema van het evenement is hier te vinden.