Liever zilver bij EK en goud bij OS, dan omgekeerd

Algemeen Column

Het was een mooi EK-toernooi in Varese en nu komt er een mooi weekeinde aan met het Nederlands Kampioenschap voor kleine boten op de Willem- Alexanderbaan. De EK bracht tweemaal goud, wellicht iets minder dan gehoopt, maar toch waren de verrichtingen goed. En liever nu “slechts” zilver en straks in Tokyo goud dan omgekeerd. . En elke internationale medaille die roei(ster)ers halen is natuurlijk fantastisch. Het zal wel hard trainen worden, want in Tokyo zijn naast Europese ploegen ook boten uit andere continenten aanwezig zoals Canada en Australië. Bij de vrouwen waren de vieren echt goed en gaf ook de acht met stuurvrouw mij hoop, het is ook mijn eigen oude nummer. Bij de mannen was er geen goud, maar over de volle breedte ben ik best positief en de  Duitse acht die verloor…het is me wat. En wat betreft Tokyo vind ik het goed dat de sporters zullen worden gevaccineerd, ze verdienen dat.

Het is toch mooi dat er na de EK van vorig najaar er toch weer wedstrijden worden geroeid. Al zouden we er allemaal best meer willen zien. En jammer is ook dat het zonder publiek is, al kreeg de EK dit weekeinde heel wat aandacht van de media en was ook op de televisie te zien.

Komend weekeinde hebben we dus het NK Klein-Hollandia. Het is fijn dat voor de wedstrijd  toestemming is verleend door de gemeente Zuidplas en dat er weer door meer wedstrijdroeiers kan worden gestart. Dat geeft voor het gehele Nederlandse roeien weer wat hoop.

Voor de groep onder 23 jaar speelt selectie en we hopen natuurlijk ook de toppers te zien. Al jaren is gebruik dat bondscoach Josy Verdonkschot de vrouwen laat starten en mannenbondscoach heren Emke niet of nauwelijks. Als ik de geluiden zo hoor, zal het dit jaar niet anders zijn. Al hoop ik dat ik wat betreft de mannen ongelijk heb. En natuurlijk het was in Varese een zwaar weekeinde, maar toch.

Het Nederlandse roeien is dus volop bezig en dat is goed, al kunnen we het dan vooral op de iPad bekijken en zouden we natuurlijk allemaal ook de achten bij de wedstrijden willen zien.