Voorbeschouwing NK Klein: ‘lastige klus’

Voorbeschouwing

Dit weekeinde staat er iets unieks op de planning. Voor het eerst sinds de Amstelbeker – eind september vorig jaar – zal er in Nederland een roei-evenement worden gehouden. Op de Willem-Alexanderbaan in Zevenhuizen vinden onder de noemer ‘topsportevenement’ de nationale kampioenschappen voor kleine nummers plaats. Voorspellen is een lastige taak, gezien het lange tijd ontbreken van nationale wedstrijden. Desondanks probeert NLroei te vertellen wie de kanshebbers zijn.

Een ‘normale’ wedstrijd zal het NK niet zijn. Publiek is niet welkom en er gelden strikte (corona)regels. Zo wordt iedereen van te voren getest en mag er slechts een beperkt aantal coaches bij de races aanwezig zijn. Lichte roeiers worden enkel steekproefgewijs gewogen en coaches mogen tijdens de races niets roepen naar de deelnemers. Op deze manier kunnen zo’n 250 roeiers meedoen in de skiff of in de tweezonder. Bondsroeiers zijn er vanwege de EK van afgelopen weekeinde nauwelijks.

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

DE1x
De roeisters van hoofdcoach Josy Verdonkschot zijn er vooral in de skiff. Dat zal dan ook hoogstwaarschijnlijk het veld zijn met het hoogste niveau. Lisa Scheenaard (Thêta) uit de nationale dubbeltwee pakte in 2018 en 2019 al de titel en zal erop gebrand zijn die te prolongeren (in 2020 was er geen kampioenschap). Ze zal dan moeten afrekenen met Laila Youssifou (Laga) uit de dubbelvier maar die bij de laatste WK Nederland nog uitstekend vertegenwoordigde en nog steeds geldt als de laatste nummer 8 van de wereld. Ook haar ploeggenoot Inge Janssen (Orca) staat ingeschreven, zij werd al in 2013 en 2014 in de skiff Nederlands kampioen. Outsiders zijn onder andere bondsreserve Tessa Dullemans (Laga) en de ervaren skiffeuse Lisanne Brandsma (Skadi).

LDE1x
Van de Nederlandse topvrouwen doet alleen Marieke Keijser mee. De roeister van Skadi staat erom bekend zo veel mogelijk wedstrijden te willen roeien en als het op haar voormalige thuisbaan vlakbij Rotterdam is, is ze zeker van de partij. Tegenstand zal ze vermoedelijk krijgen van Femke van de Vliet (Triton) die vorig jaar zilver won bij de EK onder de 23 jaar. Ook de Groningse Iris Hochstenbach (Gyas) is een voorname kandidaat voor eremetaal. Bij de laatst gehouden NK in 2019 finishte zij als derde. Tosca Kettler (Orca) en Roos Duijn (Aegir) dienen ook in de gaten gehouden te worden.

HE1x
De mannen skiff heeft dan wel geen nationale topscullers in het veld, toch zijn hier traditiegetrouw de meeste inschrijvingen te vinden. Routinier Lennart van Lierop (Skøll) kan er nog altijd niet genoeg van krijgen en geldt in elk geval als meest ervaren roeier als belangrijkste kanshebber. In de coronaschaduw is ook een ander talent van Skøll opgestaan, Brecht van Kuijk. Hij zal samen met Van Lierop deelnemen in de dubbeltwee aan de eerste wereldbeker in Zagreb en de vraag is vooral of ook zijn skiffsnelheid hoog zal zijn. Een derde kanshebber komt ook van de club aan de Jan Vroepopsingel uit Amsterdam en heet Obbe Tibben. Net als Van Lierop haalde hij successen als lichte roeier, maar heeft ook de overstap gemaakt naar de zwaargewichten. Wietse Morreau en Guus Mollee (beiden Nereus) zijn de belangrijkste talenten die in de gaten gehouden moeten worden. En let ook op voormalig Turks international van Vidar, Dogus Koker.

HE2-
Bij de mannen tweezonders zit verreweg de meeste ervaring aan boord van twee Nereusboten. Mick Makker en Michiel Oyen wonnen al internationale medailles maar werden vooralsnog te licht bevonden voor de nationale ploeg. Hetzelfde geldt voor Lex van den Herik die in de tweezonder al eerder op het podium stond. Nu is hij gekoppeld aan aanstormend talent Jasper Joordens. Ook Gyas heeft met Luuk Adema in een ploeg een karrevracht aan internationale ervaring. Met de lange Ties Talsma kan hij het de Amsterdammers wellicht moeilijk gaan maken. Hetzelfde geldt voor het ervaren Laga-duo Menno Bezema en Lars Lipman. De Delftenaren hebben ook andere talentvolle boten, net als de fysiek sterke ploeg van Triton met Eli Brouwer en Pieter van Veen.

DE2-
Slechts 11 inschrijvingen kent dit veld en zonder bondsroeisters is er ook nog een duidelijke favoriet aan te wijzen. Fanny Bon en Iris Klok maken deel uit het TalentenTeam van de KNRB en hikken beiden tegen de equipe aan. Tegenstand valt wellicht te verwachten van hun stadsgenoten van Skøll. Jonneke Boere en Ashly Rijst roeien inmiddels al enige jaren en dit evenement lijkt geschikt te zijn om een duidelijke stap naar de top te zetten. Let ook op Thêta. Vera Sneijders en Anne du Croo de Jongh roeiden al voor burgervereniging Beatrix de Coupe de la Jeunesse en stoomden vorig jaar door naar het EK voor roeiers onder de 23 jaar. Ten slotte heeft Orca twee fysiek sterke boten op het water liggen.

LE1x
Hier valt een mooie open strijd te verwachten. De dubbeltwee (David Kampman en David van Velden) en dubbelvier (Ward van Zeijl, Lay de Jong en Vincent Goris) die afgelopen weekeinde bij het EK in actie kwamen zullen op een enkeling na ook hier aan de start verschijnen, maar zijn dus absoluut niet perfect voorbereid. Wie weet kan voormalig topjunior en roeier van het KNRB TalentenTeam, Hidde Lycklama, daar gebruik van maken. Ook Stefan Slagter (Gyas) dient in de gaten gehouden te worden, hij roeide in de dubbelvier bij afgelopen EK en maakte deze winter op de ergometer een flinke stap. Met Hilmar Verbeek (Skadi), Willem Buist (Nereus), Stijn Kanters, Ben van Brussel (beiden Triton) en Philip den Bremer (Laga) zijn er nog genoeg outsiders aanwezig.

J18
Juniorenwedstrijden voorspellen is momenteel een van de meest lastige dingen die er zijn. Doordat er al zolang geen wedstrijden zijn geweest is het lastig te zeggen wie er nu snel zijn, zeker in een leeftijdscategorie waarin de ontwikkeling van iemands talent snel kan gaan. De roeiers van De Hunze moeten we zeker in de gaten houden. Bij de jongens gaat het dan met name om Lucas Keijzer en Tijn Lubbert. Uiteraard zijn er ook bij de traditionele grote juniorenverenigingen voldoende kanshebbers. Robbe Mourits van Het Spaarne won het laatste NK bij de jongens tot en met 16 en Willem III heeft met Gianni Perotti, Maarten Worm en Klaas Baud een sterkt trio, net als RIC dat twee toppers in spé huisvest (Jeppe Broek en Antonie Tilanus). Let ook op Viking-roeier Edward den Beer Poortugael.

M181x
Bij de meisjes zijn de Groningse Marg van der Wal en Anna Menke (Hunze) al bekend zijn door hun sterke ergometeroptreden. Vanuit Die Leythe presteerde twee jaar terug Rosemary Jansen al sterk en ook Lotta van Westreenen van Willem III dient niet uitgesloten te worden als winnaar. De Amstel heeft de lichtgebouwde Phaedra van der Molen als troefkaart in handen en hetzelfde geldt voor Loes Boddeke van het Utrechtse Viking.