#Roeibondbrengtjeverder: van de wal in de sloot

Analyse Column Commentaar

Het kan verkeren. Vorige week zondag was de EKrecordoogst het onderwerp, vanaf maandag gaat het vooral over corona en ontstaat er ook nog eens een mediarel. De voltallige NLroeiredactie keek ernaar en geeft commentaar.

Maandagmiddag na de EK bracht het roeibondsbureau naar buiten (hulde dat men dit voor de afwisseling eens een keer zelf deed) dat er twee atleten na hun finale positief getest waren op Covid-19. “Eén van de atleten kreeg na de race lichte klachten, de kamergenoot had nergens last van. Beiden zijn meteen getest, waaruit bleek dat de testresultaten van beiden positief waren. Ze zijn direct geïsoleerd na de positieve test”, schrijft de KNRB in een openhartige bui.

Navraag van NLroei bij technisch directeur Hessel Evertse levert echter een heel ander verhaal op. “Een roeier uit de Holland Acht is vorige week vrijdag door zijn partner vanuit Nederland geïnformeerd dat zij in de nabijheid is geweest van mensen die drager waren van het coronavirus. De roeier heeft zijn coach (redactie: Mark Emke) toen hierover geïnformeerd. Die stapte met deze informatie naar bondsarts Floor Kappelhoff. Hij heeft op dat moment besloten om geen coronatest uit te voeren. Om de simpele reden dat de roeier geen andere klachten had dan normaal”, aldus Evertse.

Voorlopige conclusie: één van de twee lezingen kan niet kloppen, of beide niet.

Ondertussen nam de KNRB de NOS onder vuur. Binnen het bondsbastion valt men nogal hard over de kop  ‘Besmet geval in Holland Acht door lakse houding roeibond bij EK.’ De verdediging: “De KNRB erkent direct dat er iets fout moet zijn gegaan omdat de bubbel waarin de atleten zich hebben begeven toch lek is gebleken, met als resultaat twee positief geteste atleten. Dat dit het gevolg zou zijn van ‘laksheid’ van de zijde van de roeibond is echter een onjuiste en ook onwaarschijnlijke conclusie.”

Opvallend: geen enkele door de NOS gebrachte inhoudelijke opmerking wordt door de bond onderbouwd gepareerd. Dat is ook een beetje lastig, want het artikel is vóór publicatie van bondswege geautoriseerd.

Laks betekent volgens Van Dale onverschillig en/of traag. Het eerste was het misschien niet, maar snel was de reactie allerminst. Terwijl er liefst vijfentwintig sneltestkitjes in de bondsreisapotheek voor het grijpen stonden, werd er op vrijdag noch zaterdag even gecheckt of de bewuste roeier corona had opgelopen. Was dat wel gedaan, dan had de besmetting van zijn kamergenoot wellicht kunnen worden voorkomen.

Sterker: dan was mogelijk de rest van de ploeg en alle andere ploegen niet (verder) in gevaar gebracht.

Nog sterker: als de Holland Acht niet het voornemen had gehad om aan een Duitse wedstrijd deel te nemen, was de betreffende roeier überhaupt (in dit zinsverband lijkt een germanisme gepermitteerd) niet van bondswege getest.

Het is niet noodzakelijkerwijs aan NLroei te oordelen over de kop boven een NOSartikel, maar laks is in dit verband niet onjuist: onverschilligheid lijkt het niet, traagheid wel. Dat wordt ook toegegeven door Evertse, de technisch directeur leende een zegswijze van niemand minder dan Jan Peter Balkenende: “met de kennis van nu hadden we eerder moeten testen”.

Tevens kondigde de KNRB een diepgaand onderzoek aan. Dat is bij voorbaat niet serieus te nemen. Er is immers al een conclusie: het kan niet aan laksheid liggen. ‘Het niet goed houden aan protocollen door de KNRB’ zou ook al niet aan de orde zijn. Terwijl met de ene hand de eigen stoep wordt schoongeveegd, wijst men met de andere alvast beschuldigend naar de Holland Acht.

Ook zegt de bond: “er staan voor de topsport en voor de KNRB grote belangen op het spel”. En dat is ook precies de plek waar de schoen wringt. Als er eerder was getest, had de Holland Acht dan kunnen starten? En hoe zit dat met de rest van de equipe, terwijl een recordoogst aanstaande was? Hessel Evertse zei er dit over: “Of we bewust met de test hebben gewacht tot de laatste finale was gevaren? Dat is zeker niet zo, ik wil dat met mijn hand op mijn hart verklaren.”

Nou is Evertse in staat om de grote Amstelbocht nog zo recht als de Bosbaan te praten, maar NLroei heeft dit keer geen reden om per se aan zijn woorden te twijfelen. Het bondsonderzoek zal inmiddels gestaag vorderen, heel de Holland Acht zit in quarantaine: zeeën van zoomtijd.

Leider Evertse haalde vorige week voor zijn equipe de kolen uit het vuur. Ondertussen lijken voorzitter Arisz en algemeen directeur Visser verdwenen: in een duikboot de bodem aan het onderzoeken? Of kijken ze via een periscoop naar de boze buitenwereld?

Er is meer aan de hand dan een coronageval binnen de topsportafdeling. Het gaat om grote belangen, dilemma’s en kernwaarden. Dat begint met geloofwaardigheid. Het opzichtige gestuntel op communicatief vlak helpt de sport van de wal in de sloot.