Evertse over loopneus-affaire : ‘Met de kennis van nu hadden we eerder moeten testen’

Algemeen

“Een roeier uit de Holland Acht is vorige week vrijdag door zijn partner vanuit Nederland geïnformeerd dat zij in de nabijheid is geweest van mensen die drager waren van het coronavirus. De roeier heeft zijn coach (redactie: Mark Emke) toen hierover geïnformeerd. Die stapte met deze informatie naar bondsarts Floor Kappelhoff. Hij heeft op dat moment besloten om geen coronatest uit te voeren. Om de simpele reden dat de roeier geen andere klachten had dan normaal”, dit zegt technisch directeur Hessel Evertse als aanvulling op het NLroeiartikel van gisterochtend en door de KNRB gewraakte NOSbericht.

Loopneus
De betreffende roeier bleek op zondag bij een coronasneltest toch positief. Volgens Evertse had de roeier vrijdag een zogeheten loopneus, zoiets komt vaker voor bij mensen die sporten. ”Dat is bij deze roeier zeker een normale fysieke reactie tijdens een wedstrijdweekeinde. Onze dokter heeft op zaterdag nog geïnformeerd bij de roeier of er zich toch gezondheidsklachten aan het ontwikkelen waren. Dat bleek niet het geval.”

Netz Cup
Evertse legt uit waarom er een dag later toch tot een test werd besloten. “De Holland Acht was uitgenodigd voor een wedstrijd in Duitsland die aanstaand weekeinde wordt gehouden. Omdat Duitsland Nederland heeft ingedeeld als ‘rode zone’ konden de roeiers niet naar huis, want dan hadden ze vervolgens in quarantaine gemoeten om deel te kunnen nemen aan die wedstrijd. Daarom is alsnog besloten een test uit te voeren. Uit voorzorg hadden we – waarschijnlijk al enige equipe bij dit EK – sneltests bij ons. De positieve gevallen kwam toen aan het licht, daarop zijn direct passende maatregelen genomen”, stelt de technisch directeur.

Nuance
Hij nuanceert zijn uitspraak in het NLroei-artikel van gisteren dat de roeier die als eerste werd onderzocht, milde klachten zou hebben gehad. “Nogmaals, dat ging om die loopneus. Voor deze roeier een normale reactie na een race. Dat komt dus vaker voor, zeker bij inspanning. Het kan ook bij een verkoudheid horen.”

Boezem
Maar hij steekt ook de hand in de eigen boezem. “Met de kennis van nu is het achteraf niet goed geweest dat we op niet eerder (vrijdag of zaterdag) hebben getest. Dat moet in elk geval een volgende keer beter. Maar we gaan dus nog uitgebreid evalueren. Of we bewust met de test hebben gewacht tot de laatste finale was gevaren? Dat is zeker niet zo, ik wil dat met mijn hand op mijn hart verklaren. Het enige dat een rol speelde in de afweging is dat we maar vijfentwintig sneltestkits bij ons hadden. Later komen we als KNRB uitgebreid terug op deze kwestie. We moeten oppassen en vermijden om coronagevallen in een schuld en boetesfeer te behandelen. Daar schiet niemand wat mee op”, aldus Evertse.