Verdonkschot: ‘Ik moet even zien wat wijsheid is’

Algemeen Voorpagina

De nationale titelstrijd heeft tot een zeer beperkt aantal wijzigingen geleid bij de Nederlandse inschrijvingen voor de eerste wereldbeker. Ook worden de contouren van de bondsequipe steeds duidelijker.

Vrouwencoach Josy Verdonkschot kampt bij de eerste internationale krachtmeting met wat onzekerheden. Zo schreef hij drie vrouwen tweezonders in, maar treft in dat veld slechts één buitenlandse tegenstander. Hij gaf vier van deze roeisters ook op voor de vierzonder waar zij met drie boten meer concurrentie treffen. “Ik moet nu even zien wat wijsheid is. Wat we uiteindelijk doen is ook afhankelijk van het herstel van Karien Robbers”, aldus Verdonkschot.

Clevering/Meester
Ymkje Clevering en Veronique Meester, die bij de NK alle bondsboten achter zich lieten en indruk maakten met een snelle tijd van 7:09,58, gaan nog niet mee. Verdonkschot: “Zij varen in principe komend weekeinde de onder-23-trial. Ze zijn dan vier weekeinden achter elkaar aan het racen en dat is wat veel. Maar ik nodig hen sowieso uit voor een plek in de equipe en ga nog met ze in gesprek over hun seizoen.”

Development
Los van al deze roeisters selecteerde hij afgelopen week uit een developmentgroep vier vrouwen (Lisanne Brandsma, Willeke Vossen, Annemarie Bernhard en Marleen Verburgh) die hij waarschijnlijk ook zal meenemen naar de EK in Racice. Door de onzekerheden is het echter nog onduidelijk of zij in de vier of in de acht worden gezet. Het is de bedoeling dat in elk EKvrouwenboordveld een oranje boot start.

Scullers
Scullend heeft Verdonkschot in Belgrado meer mogelijkheden. Naast Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg zullen in de dubbeltwee ook Kirsten Wielaard met Roos de Jong en Inge Janssen en Sophie Souwer aan de start verschijnen. Zij treffen daar zes andere tegenstanders. Janssen en Souwer combineren dat met een race in de dubbelvier.

Lichtgewichten
Verdonkschot neemt geen lichte vrouwen mee. “Dat heeft een praktische reden. Marieke Keijser doet dan haar eindexamen en Ilse Paulis begint 1 mei met haar coschappen. Voor de EK kan ze vrij krijgen maar om daar nu al in de eerste week extra dagen voor bij te vragen, is me wat veel van het goede.” Keijser en Paulis starten de EK in de dubbeltwee, Amber Kraak bemant de skiff.

Boordmannen
Ook is er inmiddels duidelijkheid over de mannenboten in Belgrado. Hoofdcoach Mark Emke stelde twee vierzonders samen. Eén met NK-winnaars Roel Braas en Ruben Knab, aangevuld met Bjorn van den Ende en Boaz Meylink en één met Harold Langen, Vincent van der Want, Govert Viergever en Jasper Tissen. “Het zijn twee goed draaiende boten waarmee we al enige tijd hebben getraind”, aldus Emke. Mechiel Versluis en Mitchel Steenman starten ondanks hun verlies bij de NK in de twee.

Krommenhoek
Wat betreft de dubbelvier past Emke één wijziging door ten opzichte van de ploeg die hij vóór de NK inschreef. Rookie Guillaume Krommenhoek vervangt Amos Keijser. “Guillaume had net als een paar andere jongens al een aantal keer met ons mee getraind en manifesteerde zich dit weekend dusdanig goed dat we hem een kans willen geven.” Naast Stef Broenink start Bastiaan Colette in de skiff.

Temming/Loeffen
Een opmerkelijke inschrijving voor Belgrado is de lichte dubbeltwee van Freek Temming en Floris Loeffen, twee onder 23-roeiers van Nereus. Een ploeg die net als de acht van Diederik Simon op eigen gelegenheid naar Belgrado afreist, maar dit seizoen op de Winterwedstrijden na nog niet in actie kwam. Ze doen niet mee aan de onder 23-trial van aankomend weekeinde. “Ze wilden zelf heel graag naar Belgrado en daar hebben we toestemming voor gegeven. Blijkbaar willen zij zich later pas kwalificeren”, aldus Emke.

©NLroei, 27-4-2017