[Promotie] De Slag bij Pampus

Advertorial Promotie

Onder waarlijk lenteachtige omstandigheden werd op zaterdag 10 april de Slag bij Pampus gestreden. Zeventien jaar geleden organiseerde de Koninklijke Nederlandsche Zeil & Roei Vereeniging (KNZ&RV) deze wedstrijd als onderlinge krachtmeting en voorbereiding op het WK pilot gig-roeien op de Scillies (door Harald Kruithof, commissaris roeien der KNZ&RV).

Waren we de eerste zestien edities van deze wedstrijden gewend geraakt aan alleen de elegante rompen van de pilot-gigs, daar verschenen nu voor het eerste nieuwe wedstrijdschepen aan de start: coastal C4x+’s, meer bekend onder de naam yole-de-mer. Coastal rowing is hard op weg om een nieuwe Olympische discipline te worden. Deze spectaculaire sport geniet daarom de warme belangstelling van FISA/World Rowing en van de Koninklijke Nederlandse Roeibond.

Waardering
2017 Zal in het teken staan van het opbouwen van ervaring met de organisatie van coastal races. We beogen dit jaar ten minste drie coastal races te organiseren, waarvan de Slag bij Pampus de eerste was. De grote uitdaging voor de korte termijn is het zeer beperkte aantal boten in Nederland: slechts circa tien yole-de-mers. In dat kader willen we onze grote dank en waardering uitspreken voor de KNRB-partners Roeigoed en FilippiBoats! Zij hebben zich ingespannen om vier wedstrijdvieren, een wedstrijdtwee en een wedstrijdskiff uit Italië te laten overkomen, zodat we tijdens de Slag bij Pampus over voldoende boten konden beschikken.

Zinderend
Zo kon het gebeuren dat onder welhaast mediterrane omstandigheden eerst de vrouwen en daarna de mannen in slaglinie van start gingen en koers zetten naar de eerste van zes boeien. Al snel bleek dat de geavanceerde Filippi’s hun zusters van Franse makelij de loef af konden steken. Na zinderende eindsprints zagen we zowel bij de dames als bij de heren de Filippi’s als eerste vier boten over de finish komen onder luide aanmoedigingen van het talrijke publiek. Op naar de volgende coastal races!

© Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com