Column Helma Neppérus: Stop met dat geknal!

Algemeen Column

Het vuurwerk hield Nederland weer bezig. Al vroeg in december begon het geknal en het hield pas na de eerste week in januari op. Dat lawaai gaf veel hinder plus dat op oudejaarsavond er gewonden waren door het afschieten en er in verschillende plaatsten hulpverleners werden belaagd. We zijn met dat vuurwerk als Nederland bijna uniek, want in andere landen wordt niet geknald of er is enkel vuurwerk dat op een centrale plek wordt afgeschoten.

Hoe was het op het water? Een paar jaar geleden werd een boot van Orca geraakt door vuurwerk dat vanaf een brug werd geworpen met als gevolg een gewonde. De schrik zat er enorm in bij de Utrechtse verenigingen. Gewonden bij het roeien zijn er, voor zover ik weet, dit jaar niet door het vuurwerk gevallen. Wel was er bij de bruggen in Utrecht weer veel hinder en hoor ik ook over overlast op sommige bruggen in Amsterdam. Er wordt over geschreven op de website van de Amstel. In andere gemeenten was het rustiger, zo was er bij voorbeeld in Leiden eigenlijk geen last voor roeiploegen. Verder zullen ook veel roeiploegen vrij hebben gehad met deze dagen.

De last concentreerde zich dus op bruggen in bepaalde plaatsen, maar los van het lawaai is de hinder als er wel met vuurwerk wordt gegooid groot en niet acceptabel. Dus ook hier geldt, laat de politiek in actie komen. In de landelijke politiek is daar inmiddels een meerderheid voor. En er gaat dus waarschijnlijk wat veranderen en dat zou goed zijn, ook voor het roeien. Ook in december moet je toch gewoon voor je plezier een stuk kunnen varen.