ARB/Junioren NKGroot: Van Westreenen en Paulis klasse apart

Algemeen Wedstrijden

Ook gisteren stonden de wedstrijden van de Amsterdamsche Roeibond (ARB) deels in het teken van de nationale kampioenschappen voor grote juniorenboten. De meisjesdubbeltwee van Fien van Westreenen en Femke Paulis maakte daarbij het meeste indruk. Deze gelegenheidscombinatie zette een supersnelle tijd van 7:05,96 neer.

Beiden waren gisteren al onderdeel van de dubbelvier die het goud won. Samen met de winnende vierzonder van zaterdag waren zij in de acht nog een derde keer succesvol. De jongensdubbeltwee werd een prooi voor David Verboom (Willem III) en Julius van Hulst, hij komt uit voor De Hertog uit Den Bosch, een vereniging die nog niet eerder nationale kampioenen voortbracht.

Achten
De jongensacht werd zoals verwacht gewonnen door de zogenaamde Junioren Holland Acht. Opvallend was wel dat de beoogde acht voor de Coupe de la Jeunesse slechts op ruim drie seconden achterstand als tweede binnenkwam. Een en ander zou te maken hebben kunnen hebben dat de ‘WK-acht’ een uur eerder ook van start ging in de finale van het Eliteveld. Al met al was de tijd die daar geroeid werd langzamer dan de tijd waarmee de juniorencategorie werd aangevoerd.

Die Leythe
Bij de 16-jarigen was het vooral Die Leythe die de klok sloeg. Na gisteren al een aantal titels te hebben gepakt, gingen nu beide dubbeltwee titels naar Leiden. Hannah Otterloo en Silje Kouwenhoven wonnen bij de meisjes, Alexander Suyver was samen met Jelle Bakker van De Hunze de beste van alle jongens.

Lichtgewichten
Onder de snelle doch lastige omstandigheden waren ook in de andere velden enkele uitschieters. Lichtgewicht skiffeur Obbe Tibben maakte indruk door een razendsnelle tijd van 6:53,30 in het zware Eliteveld, minder dan drie seconden boven het nationale record van Jaap Schouten uit 2008. Ook de tweeling Martine en Marike Veldhuis kenden een goed weekeinde. Ze wonnen samen de lichte dubbeltwee en werden één en twee in de lichte skiff. Zondagmiddag roeiden ze in een verenigingsdubbelvier ook nog eens naar een indrukwekkende 6:31,48.

Seniorenachten
In de achten was er een mooie strijd. Bij de vrouwen won de bondsacht in een afgetekende tijd van 6:02,06. De beoogde acht voor de WK voor roeiers onder de 23 jaar zat daar keurig ruim elf seconden vanaf, vlak nog voor een acht met sub-toppers. Project 2020 van Nico Rienks stelde teleur met een vierde plek en een tijd van 6:17,35. Bij de mannen werd gewonnen door een ploeg met FISU WK-ambities, vlak voor de Nereus-acht van Diederik Simon die naar Henley gaat.

Scullers
Zaterdag waren het vooral de zware dubbeltwees die indruk maakten. In een mooie tweestrijd wonnen de nationale equipeleden Niki van Sprang en Amos Keijser in een keurige 6:14,43. De ‘Groningendubbel’ van Melvin Twellaar en Luuk Adema maakten er echter een bijzonder spannende wedstrijd van door op slechts 0,08 seconden achterstand als tweede te eindigen. Hun kandidatuur voor de WK onder 23 jaar lijkt daarmee vastgesteld. De dubbelvier van Eelco Meenhorst had nog een flinke kluif aan het Skoll-kwartet met Lennart van Lierop, Guillaume Krommenhoek, Olav Molenaar en Job Huigsloot. Desalniettemin kwam de quadrupple tot een keurige 5:42,09