Junioren NKgroot: Eerste nationale juniorenkampioenen gelauwerd

Algemeen

Tijdens de ARB vindt dit weekeind de NK in de grote nummers voor junioren plaats. Gisteren was het de beurt aan de vieren. Vandaag verschijnen onder meer de achten ten tonele.

Susan Temming, Benthe Boonstra, Iris Klok en Jessy Vermeer lieten er geen twijfel over bestaan de sterksten te zijn. Met bijna 22 tellen voorsprong op de slechts twee andere meisjes18 vierzonders haalden zij de eindstreep. Ook de eindstrijd bij de scullvier van de meisjes18 was al snel beslist, Femke Paulis, Fien van Westreenen, Lisa Bruijnincx en Pau Koster mogen zich zoals verwacht Nederlands Kampioen noemen. Bij de meisjes16 dubbelvier deed de combinatie van Leythe, Gouda en de Hunze goede zaken.

Jongensdubbelvieren
Bij de jongens18 dubbelvier ontwikkelde een spannende eindstrijd. Een groot deel van de wedstrijd hadden de jongens van Hemus een nipte voorsprong. De overwinning werd van hen afgepakt door de ARC/Willem III/Jason/Hertog-combinatie van Hertog-slagman Julius van Hulst. Hij werd vorig jaar nog nationaal NK-grootkampioen in de dubbelvier bij de zestienjarigen. Die eer gaat dit maal naar een dubbelvier van Die Leythe.

Jongensvierzonder
Bij de jongens tot 18 jaar zou de strijd gaan tussen de twee vieren die bestaan uit de juniorenachtroeiers. Het vrij dun bezette veld van deze vierzonder – er deden maar drie ploegen mee – werd gewonnen door een combinatie van Willem III en het Spaarne. Gijs Zwarts zat op slag. Achter hem completteerden Ies Wiersma, Guus Mollee en Wietse Morreau dit kwartet. Zij gaven hun achtcollega’s geen moment ruimte.

Dubbelvier-met
De jongens dubbelvier-met tot 16 jaar werd gewonnen door Willem III, voorgeslagen door Jasper Simons. De winst bij de meisjesvariant was voor RIC/Alkmaarsche.

Achten
Vandaag verschijnen de juniorenachten aan de start. De jongensacht geldt als de prioriteitsboot van bondscoach Ronald Florijn. Bij de juniorenwk van 2015 in Rio wonnen de Nederlandse jongens van toen goud. Ook de finales van de dubbeltwee volgen later vandaag.