Voorbeschouwing ARB: voor junioren NK Groot

Voorbeschouwing

De jaarlijkse wedstrijden van de Amsterdamse Roeibond – oftwel de ARB – zijn ongekend populair. Maar liefst 875 ploegen schreven zich in. Voor de junioren zijn het tevens de nationale kampioenschappen in grote boten.

Nu de vorming van ploegen voor de wereldkampioenschappen voor junioren in volle gang is, zijn in de meeste velden de gemaakte bondsploegen dan ook favoriet. Na een poging tot het formeren van een snelle jongens vierzonder, die uiteindelijke zevende werd bij de EK in Gravelines, zet bondscoach Ronald Florijn weer in op een acht. Naast starten in de juniorencategorie doet de ploeg ook mee in het Elite-veld.

Junioren Holland Acht
Opvallende naam in de voorlopige acht is die van de pas 16-jarige Guus Mollee. De roeier van Het Spaarne roeit pas sinds december en zijn selectie gaat ten koste van clubgenoot Joost Schwarz, tot voor kort nog vaste kracht in de snelste vier. Deze EK-vier, met naast Mollee, Wietse Morreau, Gijs Schwarz en Ies Wiersma gaat ook in dat boottype op titeljacht. Het andere deel van de acht met Jasper Joordens, Thomas de Hertog, Raymond Huisman en Jelmer Bennema zal hun voornaamste tegenstander zijn.

Vermeer/Klok
Bij de meisjes was vooralsnog de tweezonder van Jessy Vermeer en Iris Klok de blikvanger. Bij de EK moesten zij echter genoegen nemen met een vierde plaats, maar kwalificeerden zich wel voor de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Bij de ARB komen zij in actie in de vierzonder met Susan Temming en de nog onervaren Benthe Boonstra van De Laak. Daarnaast starten zij nog in de acht.

Scullsters
Dat doen zij samen met de scullsters van de dubbelvier die ook mikken op een WK-uitzending in Racice (Tsjechië). Pau Koster, Fien van Westreenen, Lisa Bruijnincx en Femke Paulis roeiden eerder bij de EK al naar een zevende stek. Paulis en Van Westreenen komen ook uit in de dubbeltwee en nemen het daarin op tegen Koster en Temming. De fysiek sterke Bruijnincx van Gouda gaat de uitdaging aan in de skiff in het Elite-veld.

Bondsroeiers
Naast het juniorengeweld doet ook de vrouwenequipe van Josy Verdonkschot mee aan de ARB. Zij gebruiken deze wedstrijd als test voor de tweede wereldbekerwedstrijd in Linz volgende week. De acht, dubbelvier, twee vierzonders en de lichte dubbel (maar dan in het zware veld) zijn van de partij. Ook de scullers van Eelco Meenhorst (dubbelvier en dubbeltwee) doen mee. Mark Emke stuurt zijn prioriteitsboot vierzonder. De andere boordroeiers trainen bij Pampus in Almere.

De inschrijvingen, loting en tijdschema staan hier.