NLroei eerstejaars: Gyas lichte mannenacht wint klassement

Algemeen

In de voorlaatste wedstrijd van de eerstejaarsklassementen wordt de ene keer de beslissende klap uitgedeeld en de andere keer vechten ploegen om de eindtrofee. Bij de lichte mannenachten was er weinig ruimte om te knokken. Met maar liefst zes overwinningen op rij tikte Gyas dit weekeinde met een zevende overwinning het klassement binnen.

De Gyanen hebben het nog niet uitbundig gevierd. “We hebben nog wel een aantal doelen. Het seizoen willen we goed afsluiten door ook de rest te winnen. Bij de Holland Beker willen we ons eigen record en daarmee het lichte eerstejaarsclubrecord te verbreken”, zegt Marnix van Lieshout, nummer drie. Bij de ARB werd deze tijd neergezet op 05:56,58.

Knallen
Het weekeinde begon voor veel ploegen met de Argosprint. Gyas werd er vierde. “Daarmee waren we niet tevreden, maar we hebben dat zaterdag goed naast ons kunnen neerleggen”, zegt Van Lieshout. “Eigenlijk was het een motivatie om extra hard te gaan knallen en ons te bewijzen”, voegt hij daarna toe.

Winnen
Winnen went niet, stelde Van Lieshout een paar maanden geleden. Zo ervaart hij dat nog steeds: “Door nieuwe doelen te stellen houden we ons scherp en zorgen we ervoor dat we alles blijven geven. Het geeft dan voldoening om als eerste over de streep te komen. Ik blijf eigenlijk steeds gezond zenuwachtig.”

Houvast
Wat Van Lieshout als houvast heeft ervaren is de secure zorg die de coaches hadden voor de roeiers. “Ze hebben zich continu over ons ontfermd en alles werd daarin meegenomen. Behalve sportprestaties en allerlei fysieke gegevens hadden ze steeds een goed oog voor hoe het met ons ging.” Hiervoor werd een dagelijkse sheet met gegevens bijgehouden. “Als ik invulde dat het even niet lekker ging werd daar serieus op teruggekomen.”

Lastig
De zware mannen van Nereus lopen minder ver voor dat de lichte Gyanen, maar zijn wel zo goed als zeker van de winst in het klassement. Met vijftien punten voorsprong moet het gek lopen wil het klassement niet naar de Amstelvereniging gaan. “Het begon wel als een lastig weekeind”, blikt de uiteindelijk tevreden slagman Boris Mulder terug op de ARB. “We wilden rond de 5:50,00 roeien. Daar kwamen we wel dichtbij, maar het is niet gehaald.” Die tijd willen de mannen dit jaar graag halen.

Tempo
In de voorwedstrijd ging de ploeg direct na de start voortvarend te werk. Met de sprint nog in de benen gingen ze in hoger tempo weg dan nodig. Het liep daardoor niet soepel. Mulder: “Bij de finale wilden we niet meteen pieken aan het begin en steady roeien.” Daardoor lag de ploeg aanvankelijk vijfde. “We vertrouwden erop later de rest weer te kunnen pakken. Dat is denk ik ons sterke punt in de tweede kilometer, het vertrouwen op onze baansnelheid en goede eindsprint.” En zijn ploeg analyserend zegt Mulder: “Ik zie ons als een stoomtrein die gestaag op gang komt.”

Vrouwen
De vrouwen maken het einde van het seizoen spannender. Bij de lichte vrouwen lukte het Njord om de voorsprong op Aegir uit te bouwen. Daarmee hebben de Leidenaren goede papieren voor de eindoverwinning bij de NSRF. Gyas deed hetzelfde bij de zware vrouwenachten. Hun voorsprong was een punt en loopt vooral uit doordat Aegir niet hoger eindigde dan een vierde plaats.