Storing zorgt voor indoorchaos

Algemeen

De gisteren gehouden nationale kampioenschappen indoorroeien stonden vooral in het teken van compleet willekeurige tijden die op verschillende ergometerdisplays verschenen. Hierdoor liep het programma ernstige vertraging op. Pas na acht uur in de avond werd de laatste race van de eerstejaars voltooid.

De problemen ontstonden na het middaguur toen een aantal ergometers tijdens de race compleet willekeurige displaytijden doorgaf. Meerdere keren werd een poging gedaan het probleem te herstellen, maar telkens zonder resultaat. Bij de specifieke ergometers leek wel de gemiddelde tijd te kloppen die werd geroeid, maar niet de afzonderlijke halen. Ook het tempo werd niet goed weergegeven.

Eerstejaars
Na afloop van de races om de nationale titels werd nog slechts door een enkeling geklaagd, dat nam flink toe bij de races van de eerstejaars achten. Navraag bij coaches leerde dat gemiddeld bij ongeveer twee roeiers per acht het probleem speelde. Na wederom uitstel voor de laatste twee heats van de eerstejaars zware achten, was de uitslag van de laatste heat waarin gisteravond laat ook nog steeds niet online gepubliceerd. Van de achten waar wel een tijd van staat vermeld, kloppen in elk geval de individueel geroeide meters niet. Die bedragen veel meer dan gemiddeld 2000 meter per ploeg.

Statement
Wedstrijdleider Pieter Kruit kon na afloop nog niet precies zeggen waar het probleem zat. “We zullen zo snel mogelijk een statement naar buiten brengen hoe dit mis heeft kunnen gaan. Uiteraard balen we hier enorm van en hadden we het graag anders gezien. Het enige wat we nu kunnen zeggen is dat het probleem in de hard- of software zit dat de apparaten aan elkaar koppelt.”

Loskoppelen
Hij benadrukt met klem dat ondanks de onduidelijkheid de uiteindelijk geroeide tijden over 2000 meter kloppen. Door menigeen op de tribune werd geopperd de ergometers dan maar van elkaar te ontkoppelen en iedereen los van elkaar 2000 meter hard tegen elkaar te roeien. Dan misschien maar minder spektakel, maar in elk geval een eerlijke race met voor ieder gelijke omstandigheden was de gedachte. Volgens Kruit een onhaalbare kaart. “We hebben dat niet overwogen. Het zou enorm veel tijd kosten dat allemaal uit te rekenen en te verwerken.”

Eerstejaars
Ondanks alle problemen waren bijna alle eerstejaars races ongekend spannend. Qua vermogen lijkt Laga momenteel de vereniging die het het beste voor elkaar heeft met winst bij de zware mannen en twee tweede plaatsen bij licht en de zware vrouwen. Traditioneel waren ook Gyas (winst vrouwen) en Nereus weer sterk. Opmerkelijke verrassing was de winst van de combinatie Saurus en Argo bij de lichte eerstejaars vrouwen vier. Proteus was met 0,1 seconde voor Laga en Nereus de beste bij de lichtgewichten.

@Nlroei, 11-12-2016