Van Sprang/Keijser blijven dubbel, Broenink in skiff naar WK

Kort

Niki van Sprang en Amos Keijser bemannen bij aanstaande wereldkampioenschappen de dubbeltwee en Stef Broenink start in de skiff. Dat is de meest opvallende conclusie van de ploegenlijst die de roeibond vorige week publiceerde. Nederland start met maar liefst vijftien valide boten.

Twellaar
Van Sprang en Keijser waren ook vorig jaar al de dubbeltwee en eindigden bij het WK in Plovdiv ondanks een nieuw nationaal record op de ondankbare zevende plaats. Dit jaar presteerden zij zowel in het voorjaar in Piediluco als bij de laatste wereldbekerwedstrijden in Rotterdam minder dan de gelegenheidscombinatie van Stef Broenink en reserve Melvin Twellaar.

Kwalificatie
Laatstgenoemde boot koerste bij die laatste wedstrijd af op een medaille maar eindigde uiteindelijk als vierde. Broenink had echter ook een uitstekend alternatief omdat hij in de skiff bij de Europese kampioenschappen zilver pakte en zelfs bijna goud won. Bondscoach Eelco Meenhorst zal met het oog op grotere olympische kwalificatiekansen de voorkeur hebben gegeven aan drie sterke boten in plaats van twee. Vooral voor Twellaar zijn de gevolgen zuur.

Robbers/Mantel
Ook de stuurmanloze twee moest nog worden geformeerd. Op het einde van de trainingsstage in Obertraun wezen selectieraces uit dat voormalig reserve Freek Robbers en de opvallende zij-instromer vanuit Amerika, Michiel Mantel, het snelst waren. Tot dan roeide Mantel kortstondig met Jacob van de Kerkhof en Robbers met Sander de Graaf. Deze twee afvallers zijn nu reserves voor de boordgroep.

Youssifou
Bij de vrouwen wacht Laila Youssifou een pittige opdracht, zij moet in de skiff starten. Zij werd de dupe van een herschikking bij de boordvrouwen waarbij haar voormalige partner Elsbeth Beeres (samen met Mieke Wilms) doorschoof naar de acht. Afvallers Kirsten Wielaard en Hermijntje Drenth zullen starten in de twee.

Beukers
Goed nieuws is dat Nicole Beukers weer fit genoeg bevonden is om in de dubbelvier te starten. Met Olivia van Rooijen, Sophie Souwer en Inge Janssen vormt zij dezelfde ploeg die in 2017 wereldkampioen werd. Net als vorig jaar bemannen Lisa Scheenaard en Roos de Jong de dubbeltwee.