Gaat Rosa Bas een wereldrecord verbreken?

Achtergrond

Rosa Bas wil het wereldrecord snelfietsen op haar naam zetten. Komende maand zal de voormalig roeister in een gestroomlijnde ligfiets proberen om het huidige record van 121,8 km per uur te verbreken. NLroei schreef eerder een artikel over het project.

Gisteren vertrok het team richting de Verenigde Staten. In Californië zullen ze een paar weken op hoogte trainen. Van 8 tot 14 september vindt de wedstrijd in Battle Mountain plaats. Daar wordt jaarlijks de World Human Powered Speed Challenge georganiseerd, waar mensen vanuit de hele wereld het huidige wereldrecord aan zullen vallen.

Virtuele race
Waaronder dus Bas en haar teamgenote Jennifer Breet, die vorig jaar ook al meedeed. Tot nu toe heeft Bas nog niet harder dan 75 km per uur gefietst. ”Dan merk je er niks van dat je zo hard gaat. Ik heb gehoord dat bij harder dan 100 km per uur er soort trilling in de fiets komt, daar moet je dan even doorheen. Maar je voelt geen wind, en er zijn geen raampjes. Je kijkt via een schermpje. Het is eigenlijk alsof je een virtuele race aan het rijden bent,” zegt de Orcaan.

Piekmoment
“Het is een heel leuk project om aan mee te werken,” gaat ze verder. ”Ik kijk echt uit naar de wedstrijd. Met roeien heb je in het seizoen om de twee weken een wedstrijd, en nu is er maar één piekmoment, waar we het hele jaar naartoe werken. Het voelt daardoor wel een beetje als een lang jaar.”

Spannend
Erg zenuwachtig is Bas nog niet. ”Maar als het niet lukt zou ik wel balen. Mijn wattages zijn goed, nu nog zien hoe het uitpakt in de fiets.” Een klein beetje concurrentie tussen de twee ex-roeisters is er wel. ”Maar het gaat natuurlijk niet tussen ons tweeën”, zegt ze. ”Er komen vanuit de hele wereld fietsers. Het zal sowieso heel spannend worden.”