Uittenbogaard en Van Schie kiezen (voorlopig) niet voor roeien

Achtergrond

Olympiërs Dirk Uittenbogaard en Peter van Schie stoppen met topsport op het hoogste niveau. Van Schie wordt orthopedisch chirurg en lijkt daardoor definitief verloren voor de roeisport. Uittenbogaard kan zijn studie chemische technologie niet langer combineren met het trainen op de Bosbaan en laat komend WK aan zich voorbij gaan. Daarna hoopt hij weer terug te komen.

Grootste probleem voor Uittenbogaard is dat aankomend WK in Sarasota pas eind september wordt gehouden, precies een maand nadat hij als het goed is begonnen is aan zijn masteropleiding chemische technologie in Delft. “Ik doe nu een pre-master en moet al veel in Delft zijn en dat reizen kost veel energie. Maar ik wil vooral straks in oktober niet al een achterstand hebben opgelopen. Dat heb ik er niet voor over.”

Tijdelijk
Hij benadrukt dat zijn besluit slechts voor één seizoen is. “Ik vind het roeien nog steeds hartstikke leuk en ben er nog niet klaar mee. Ik vind het dan ook jammer dat ik tot dit besluit heb moeten komen. Er liggen in een post-olympisch jaar altijd veel kansen en we hebben nog veel roeiers die al succes hebben gehaald. Net als een groep sterke opkomende jongens die nu in Amerika trainen. We kunnen veel goede boten maken.”

Problemen
Toch lijkt mannenhoofdcoach Mark Emke door de stoppende roeiers in de problemen te komen. Zowel Uittenbogaard als Van Schie zijn stuurboorders. Daarnaast zijn er meer toppers die momenteel druk met studie of werk. Zo loopt Tone Wieten stage voor zijn studie Verpleegkunde, volgen Boudewijn Röell en Kaj Hendriks co-schappen en zijn ook Boaz Meylink en Robert Lücken druk met andere zaken. Bijna niemand van hen kwam afgelopen weekeinde in actie bij de Heineken Roeivierkamp.

Zorgen
Emke zelf maakt zich nog niet zo’n zorgen. “Het klopt dat we momenteel nog niet op oorlogssterkte zijn en het moet nu ook wel goed op gang gaan komen. En natuurlijk vind ik het erg jammer dat er twee goeie jongens stoppen, maar het hoort er nu eenmaal bij. Peter krijgt een kans die hij moet grijpen en Dirk zien we later graag weer hard roeien, dus als hij dan nu een pas op de plaats moet maken, zij het zo.”

Puzzelen
Hij beaamt echter wel dat het met het afhaken van Van Schie en Uittenbogaard even puzzelen wordt. “Maar daar komen we ook wel weer uit. We hebben met Jasper Tissen een sterke nieuwe stuurboorder en ik hoop dat Olivier Siegelaar na zijn avontuur in Oxford ook terug komt. Daarnaast is Björn van den Ende inmiddels overgestapt naar het zware roeien en dat gaat ook goed.”

Versluis/Steenman
Ook acht hij de kans aanwezig dat Mechiel Versluis en Mitchel Steenman niet verder gaan in de twee. “Het was hiervoor al de vraag of het net een goed idee zou zijn of zij niet beter in aanmerking kunnen komen voor de vier of voor de acht. Zoals het er nu naar uit ziet zullen de beste roeiers in de acht zitten. Het past het beste bij de publicitaire waarde die het nummer heeft, maar misschien nog veel belangrijker: ik denk dat we er goed in zijn.”

Nereus
Emke zit een goede lichting eraan komen. “De jongens die in Amerika roeien komen dit voorjaar terug en er loopt meer talent rond, zo ook de jongens van Nereus. Het is uiteindelijk ook de bedoeling dat zij aansluiten bij het bondsprogramma, maar daar heb ik ook afspraken over staan met hun coach Diederik Simon.”

©NLroei, 15-3-2016