Sterke velden in Varese

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

De nationale bondsequipe zal met een flinke armada van zestien ploegen deelnemen aan de eerste wereldbekerwedstrijden die volgende week in Varese worden gehouden.

Op basis van de inschrijvingen die gisteren bekend werden, ziet roeibaas Hessel Evertse dat er een aantal interessante krachtmetingen in het verschiet ligt. “Het is goed te zien dat na een lange winter er veel landen zijn die nu alvast de tegenstand opzoeken”, zei technisch directeur Evertse.

LM2x
Met name de ploegen die zich nog voor de Olympische Spelen moeten kwalificeren, wacht een flinke klus. Naast de Muda’s mag in de lichte dubbeltwee ook de Nereus-boot van Ivo de Graaf en Berend Mortier voor eigen kans. Zij treffen onder andere de zilveren Italianen van de WK in Aiguebelette en het bronzen Zuid-Afrika, maar ook het nog te plaatsen Denemarken dat met deze opstelling regerend olympisch kampioen is. Met daarnaast de nummer 7, 9, 10 en 11 van de afgelopen WK is dit ook in de breedte een sterk vertegenwoordigd veld.

LW2X
De twee Nederlandse lichte vrouwendubbeltweeën krijgen tegenstand van de nummers 4, 5, 7, 8, 9 en 10 van afgelopen WK en zullen het ook moeten opnemen tegen Zweden en Italië. Dat zijn twee andere sterke landen die zich nog willen plaatsen voor Rio de Janeiro.

Paulis – Keijser
Als het aan Evertse had gelegen had in Varese overigens al de dubbel van Ilse Paulis en Marieke Keijser gevaren. “Je ziet met het voorval van Maaike Head weer hoe kwetsbaar je eigenlijk bent. Het bewijst maar eens te meer dat je moet samenwerken. Het was de moeite waard geweest dit nu uit te proberen, maar we hebben nu goede afspraken gemaakt voor na Varese.” Volgens de bondsbaas zijn daarbij ook – zonder in detail te willen treden – richtlijnen opgesteld waar qua prestaties aan zou moeten worden voldoen. “We hebben nog tot 1 juli de tijd om voor de Spelen de snelst mogelijke boot te maken, dus die tijd moeten we zeker benutten”, aldus Evertse.

OKT
Ook de vrouwenacht, al zeker van het OKTstartbewijs, zal na volgende week wat meer duidelijkheid hebben over haar kansen. In Varese treffen zij Canada (brons in Aiguebelette) en het toen net voor hen geëindigde Rusland. Het ook nog te kwalificeren Duitsland is ook van de partij.

Scull
De vrouwendubbeltwee van Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg treft een minder sterk bezet veld. Met negen tegenstanders kan slechts Polen als wereldtop worden aangemerkt. Skiffeur Stef Broenink daarentegen moet het zelfs tegen maar liefst 29 andere roeiers opnemen, al zit daar ook een flink aantal ‘derdewereldlanden’ bij.

NOC*NSF
Met deze bezetting lijkt erop dat de roeibond en sportkoepel NOC*NSF de resultaten kunnen gebruiken bij hun beslissing welke ploegen naar het OKT mogen, eind mei in Luzern. Ook de aanstaande Europese Kampioenschappen zullen daarvoor worden gebruikt. “In een aantal velden voldoet de eis dat er vijf ploegen uit de top-8 aanwezig zijn. Daar kunnen we dus goed zien of een uiteindelijke top-6 klassering bij de Spelen tot de mogelijkheden behoort. Dat is altijd het uitgangspunt van NOC*NSF geweest. Maar we zullen later nog met hen zitten om de eisen per veld precies uit te werken”, aldus Evertse.

©NLroei, 6-4-2016