Jennifer Breet en Rosa Bas vallen fietsrecord aan: 121,8 kilometer per uur

Achtergrond

Twee roeisters gaan een wereldrecord attaqueren. Niet in een boot, maar in  – en niet op – een fiets. Ieder voor zich, maar wel samen in een team. Njordroeister Jennifer Breet deed al mee met het Human Power Team en werd opnieuw geselecteerd. Nieuw is Orcaan Rosa Bas. Zij is recent uitverkoren voor de recordpoging van dit samenwerkingsverband tussen de TU Delft en VU Amsterdam. De beoogde snelheid: minimaal 122 kilometer per uur.

Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer hier. Bedankt!

Breet vertelt hoe zij erin rolde. “Ik las op NLroei een oproep in de periode dat ik twijfelde of ik verder wilde gaan met wedstrijdroeien. Na verschillende tests werd het dus fietsen. Ook omdat het beter is te combineren met mijn beide masterstudies”, zegt ze.

Claustrofobie
Vanaf vorig jaar is ze toegewijd aan de slag gegaan met haar nieuwe sport. “We trainen op een gewone ligfiets. De recordfiets testen we op een speciaal circuit in Lelystad. Daar zit je niet op, maar eigenlijk er in. Je moet niet claustrofobisch zijn. Want vanwege de aerodynamica wordt de fiets zo gestroomlijnd en zo compact mogelijk gebouwd. Er is dan ook geen ruitje om naar buiten te kijken, in plaats daarvan heeft onze fiets een kleine camera. Achter het stuur kijken we op een beeldscherm. Het is even wennen, maar dat ging snel. Het is een soort game experience.”

Aanloop
Samen met het team bestaande uit vooral techneuten en bewegingswetenschappers wordt er hard gewerkt aan een zo optimaal mogelijke combinatie van de atlete en haar fiets. Alles staat in het teken van de recordpoging die in de Verenigde Staten plaatsvindt . “In Nevada op 1400 meter hoogte wordt speciaal voor de recordpogingen een snelweg afgezet. Op een kaarsrechte weg hebben we een aanloop van 8 kilometer, vervolgens wordt op een stuk van 200 meter de topsnelheid gemeten. In september kwam ik tot 116,5 kilometer per uur. Dat was niet genoeg voor het wereldrecord. Dat staat op 121,8.”

Roeien
Breet ziet een overeenkomst met een wedstrijdroeien. “De inspanning wordt in iets kortere tijd geleverd, maar het is ook opgang brengen, een heel stevig middendeel en dan een enorme eindsprint. Dat alles in ruim vijf en een halve minuut.”

Wind
Inden dan is er nog een overeenkomst: de wind kan parten spelen. “De snelheid is zo hoog dat de gevoeligheid voor de wind groot is, je kunt er door uit balans raken en gaan slingeren. Bovendien kunnen pogingen ongeldig worden verklaard als er te veel wind staat. Dat overkwam ons vorig jaar regelmatig.”

Debuut
Roei-international Rosa Bas is recent opgenomen in het team en gaat volgend jaar haar recorddebuut maken. “Sinds januari van dit jaar had ik een A-status, maar ben vlak voor de EK ben ik gestopt met roeien. Ik vond het een beetje te eenzijdig om alleen maar te roeien en niet te werken. Nu ben ik weer aan de slag als fysiotherapeut en studeer er sportfysiotherapie naast. Maar die fietsrecordpoging leek me wel wat.”

Piekkracht
De oersterke Bas kwam voortreffelijk uit tests. “Mijn piekvermogen lag behoorlijk hoog. Ook met een soort drieminutentest kwam ik goed uit. Dat was overigens verschrikkelijk, veel heftiger dan een 2Kergotest.” Binnenkort stapt Bas op de ligfiets die ze beschikbaar krijgt om haar trainingsarbeid te gaan verrichten. “Ik ben ontzettend benieuwd hoe het zal gaan.”

Meer informatie over het Human Power Team staat hier, CNN maakte over de recordraces deze reportage.