Voorbeschouwing NK Klein

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Hoewel de meeste toproeiers het evenement vanwege het drukke olympische jaar aan zich voorbij laten gaan, zijn er bij de nationale kampioenschappen voor kleine nummers op de Willem Alexanderbaan nog genoeg interessante velden. De weersvoorspellingen beloven weinig goeds.

Zoals het nu lijkt, zal er een flinke wind schuin tegen zijn, die op de windgevoelige baan in de Eendragtspolder voor de nodige problemen kan zorgen. De ervaring leert inmiddels dat daar gehouden roeiwedstrijden bij windkracht 5 vaak moeten worden afgelast. Precies dat zijn ongeveer de voorspellingen voor dit weekend en dan met name voor zondag.

SA 1x
Met maar liefst 30 inschrijvingen is dit het meest interessante veld dit jaar. Ergometerkanon Stef Broenink maakte vorige week in Varese indruk tijdens de voorwedstrijd, maar kwam later in het toernooi onder lastige omstandigheden in de problemen. De NK zal voor de Leidenaar wat dat betreft een goede oefening zijn. In Rotterdam neemt hij het op tegen de onlangs voor de boordgroep uitgeselecteerde Rogier Blink. Met name vanwege de weersvoorspellingen tipt NLroei Blink als winnaar. Hij zal dan ook moeten afrekenen met Universiade-medaillist Koen Metsemakers en de sterke onder 23-roeiers Abe Wiersma, Daan Klomp en Amos Keijser. Let ook op junior Bram Schwarz, die vorige week in Gent een sterke wedstrijd voer.
Voorspelling: 1. Rogier Blink (Gyas), 2. Stef Broenink (Njord), 3. Koen Metsemakers (Phocas)

DSA 1x
Interessant is of juniore Karolien Florijn de nationale titel bij de senioren kan behalen. Haar optredens bij de Winterwedstrijden en de Skiffhead wijzen wel die kant op. De al in de dubbelvier voor de spelen geplaatste Inge Janssen bleef haar bij die laatste wedstrijd ternauwernood voor. Toch liggen er voldoende ervaren skiffeuses op de loer. Rosa Bas, Roos de Jong, Kirsten Wielaard, Janneke van der Meulen en Marleen Verburgh zijn allen in staat om op het podium terecht te komen. En wat kan het Groningse talent Baukje Zaaijer?
Voorspelling: 1. Karolien Florijn (Die Leythe), 2. Janneke van der Meulen (De Maas), 3. Kirsten Wielaard (Nereus)

LSA 1x
Bij de lichte mannen ligt het veld redelijk open. Lennart van Lierop is met zijn vierde plaats bij de afgelopen WK voor roeiers onder de 23 jaar misschien wel de grootste favoriet. Maar de zeer ervaren Sander van Dijk, die in maart op de ergometer nog een snellere tijd wist neer te zetten dan het nationale record, zal de titel zeker niet cadeau geven. Ook Ward van Zeijl behoort na zijn overwinning bij de Winterwedstrijden inmiddels thuis tussen het rijtje favorieten. Erik Dekker en Berend Mortier zijn op zijn minst outsiders. Mortier zal na het echec van Varese met zijn dubbelpartner Ivo de Graaf erop gebrand zijn een goed resultaat neer te zetten.
Voorspelling: 1. Lennart van Lierop (Skøll), 2. Sander van Dijk (Proteus-Eretes), 3. Berend Mortier (Nereus)

LDSA 1x
Na de winst bij de wereldbeker is wereldkampioene bij de junioren, Marieke Keijser, torenhoog favoriet in dit veld. De vraag is of er iemand bij haar in de buurt kan komen. Ook haar voormalige partner Amber van Zomeren staat ingeschreven, maar zij kon vooralsnog niet tippen aan de snelheid van de Rotterdamse. Van het nieuwe talent Amber Kraak valt misschien nog het meest te verwachten, zeker na haar sterke optreden bij de Winterwedstrijden. Haar partner voor een eventuele onder 23-dubbel, Anne-Marie Schonk, is zeker ook podiumkandidaat.
Voorspelling: 1. Marieke Keijser (De Maas), 2. Amber Kraak (Vidar), 3. Amber van Zomeren (Willem III)

SA 2-
Voor het publiek is het zeker een opsteker dat de nationale twee-zonder van Mitchel Steenman en Roel Braas in Rotterdam acte de présence geeft. Met hun zilveren medaille op zak van afgelopen wereldbeker zal er vermoedelijk echter geen ploeg bij hen in de buurt komen. Voor het zilver wordt het wel spannend. Op papier lijken Vincent Klaassens en Maarten van Blokland de grootste outsider, maar hun snelheid in de vier bij Varsity viel duidelijk tegen. Skadi heeft met David Fox en Jasper Tissen twee voormalig Varsity-winnaars in de gelederen en ook Nereus heeft de nodige toproeiers in huis. Vooral het slagenpaar van de succesvolle acht, Michiel Oyen en Freek Robbers, zullen wat recht willen zetten. Met wind tegen zal het sterke duo Ritsema/Scholten echter wellicht nog hogere ogen gooien.
Voorspelling: 1. Steenman/Braas (Skadi/Okeanos) 2. Klaassens/Van Blokland (Proteus-Eretes), 3. Ritsema/Scholten (Nereus)

DSA 2-
Favoriet bij de vrouwen is de ervaren Orca-twee met Annemarie Bernhard en Kyra de Vries. Zeker gezien de verwachte omstandigheden zullen zij tegen outsiders Ymkje Clevering en Eline Feitsma (Gyas), in het voordeel zijn. Deze twee grote talenten uit het noorden zullen op hun beurt voldoende tegenstand krijgen uit de dit jaar grote subtop van Nederland. Aegir heeft een sterk duo, net als Skøll, Okeanos, Proteus en Orca. NLroei tipt echter Skadi met de zeer sterke Lisanne Brandsma en de technisch vaardige Crista Algie aan boord.
Voorspelling: 1. Bernhard/De Vries (Orca), 2. Clevering/Feitsma (Gyas), 3. Brandsma/Algie (Skadi)

LSA 2-
Met slechts zes inschrijvingen zal dit een van de minder interessante races zijn. Nereus is met Matthijs Withagen en Daniël van de Berg de topfavoriet. Het duo van coach Rob Jonkman roeit al zo’n twee jaar tijden van rond de 6.40 en dat lijkt voldoende te moeten zijn voor de winst. Er zijn echter drie goede uitdagers die allen azen op een uitzending naar de WK onder 23 jaar. Laga maakte indruk bij de Winterwedstrijden en Thêta/Vidar was snel in Gent snel. Ook het qua vermogen sterke Triton moet kansrijk worden geacht.
Voorspelling: 1. Withagen/Van de Berg (Nereus), 2. Van Rietbergen/Bokdam (Triton), 3. Overkamp/Den Bremer (Laga)

©NLroei, 22-4-2016