Clubs nemen Florijn op de korrel [update: reactie Florijn]

Achtergrond

Twaalf verenigingen hebben via een formele brief bezwaar gemaakt tegen het selectieproces van de mannen tot 23 jaar. Die brief – gericht aan het bondsbestuur – is zaterdag besproken bij de algemene (leden)vergadering van de KNRB.

Laga, Skøll, Njord, Skadi, Proteus-Eretes, Gyas, Nereus, Aegir, Argo, Pelargos, Saurus en Euros bekritiseren verantwoordelijk bondscoach Ronald Florijn op punten als transparantie en communicatie. Zo was het volgens de briefschrijvers ‘onduidelijk wat de gehele planning van de selectie en onderbouwing van selectiekeuzes zijn.’

Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer hier.Bedankt!

Eerder hekelde Njordcoach Harmen Eefting al het selectiebeleid van Ronald Florijn die de Njordroeiers niet had uitgenodigd voor een selectieronde, maar wel een plaats in ruimde voor zijn eigen zoon Finn Florijn.

Beter
Lagabestuurder Marlou Tiesinga voerde bij de vergadering namens haar vereniging het woord. “Wij zijn tevreden over het gegeven dat de roeibond een aantal zaken zoals selectiemomenten voor het komende seizoen in het jaarplan beter heeft beschreven. Wij zien graag dat de andere punten ook actief opgepakt worden. Ook heeft Ronald Florijn na de vergadering aangegeven nog nader in gesprek te willen om te evalueren.”

Reactie
Bondscoach Florijn is niet erg onder de indruk van de kritiek. Hij wijst erop dat voorgenomen plannen nogal eens door externe factoren moeten worden bijgesteld. “Een flink aantal absolute talenten traint in de Verenigde Staten en komt pas laat in het seizoen weer terug en mist daardoor een deel van de selectiemomenten. Daar komt bij dat de A-equipe van Mark Emke ook een beroep doet op talenten uit de SB-equipe. Bram Schwarz is daar in het afgelopen seizoen een voorbeeld van. Je kunt plannen in beton willen gieten, het loopt vaak toch weer anders”, aldus de tweevoudig olympisch kampioen. Hij vreest dat de communicatie tussen de roeiers en hun clubbestuurders niet altijd optimaal is, waardoor er misverstanden en essentiële onderdelen van het selectieverhaal niet goed doorkomen.  Florijn zegt graag de gesprekken met de clubs aan te gaan.

Kritisch
Het selectieproces zal door de betrokken roeiers, coaches en verenigingen kritisch worden gevolgd. Chris IJsbrandy is de verantwoordelijke bondsbestuurder. De brief van de twaalf clubs staat hier.