Hessel Evertse: ‘Een botenloods is geen sportaccommodatie’

Achtergrond

“Het is zeker niet zo dat de bondsequipe gewoon traint, alsof er niets aan de hand is. Het olympisch trainingscentrum is dicht. Dus geen krachttraining, geen ergometersessies et cetera. Het enige dat er roeispecifiek gebeurt, is dat er skiffs en tweetjes uit de loods kunnen worden gehaald. In die boten wordt af en toe op de Bosbaan geroeid. De meeste trainingen worden thuis op de ergometer gedaan. Gezondheid en veiligheid staan uiteraard voorop”, zo licht technisch directeur Hessel Evertse de aanvullende verklaring van de bond op het eigen Coronabeleid toe.
[su_quote]Voor niets gaat de zon op. Steun NLroei juist nu, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Hij wijst erop dat het niet NOCNSF was dat verordende dat sportaccommodaties gesloten moesten worden. “Dit deed het kabinet op 15 maart. En Rutte zegt steeds dat men zelf ook moet nadenken en verantwoordelijkheid moet nemen. Dat heeft de roeibond ook gedaan. Een botenloods is geen sportaccommodatie zoals een gymzaal of een squashbaan, maar slechts een opslag. Er wordt in de open ruimte geroeid. Dat is toegestaan en is ook conform de richtlijnen van het RIVM.”

Professional
De technisch directeur legt ook uit hoe het volgens hem zit met het begrip ‘beroepsroeier’.  “Iedereen moet, ook onder deze omstandigheden, zijn werk kunnen uitvoeren. Het begrip sporter staat op de officiële lijst van beroepen. En wij faciliteren het dat onze equiperoeiers hun werk kunnen doen. Weliswaar in kleine nummers. We verplichten ze er niet toe, maar vervullen onze zorgplicht En alles gaat volgens de richtlijnen.”

1,5 meter
Onder andere de Holland Acht heeft nog een tijdje gezamenlijk in de acht getraind, terwijl tot de ‘socialeafstandsregel’ al door Rutte was uitgevaardigd. “Maar toen duidelijk werd dat de Olympische Spelen een jaar werden verplaatst, zijn we daar onmiddellijk mee gestopt”, stelt Evertse.

Stimuleren
NOCNSFwoordvoerder Geert Slot zegt:  “Er is geen sprake van een sportverbod van NOC*NSF. De overheid heeft op 15 maart alle sportaccommodaties gesloten en dat is in de 29 veiligheidsregio’s opgenomen in hun noodverordeningen. Wij staan er achter dat er geen uitzonderingen zijn gemaakt voor topsporters als het om het openstellen van accommodaties gaat. Maar het sporten zelf blijven we vooral stimuleren. Net als in andere sectoren wordt er binnen de sport gedacht over hoe met een mogelijke versoepeling van de maatregelen omgegaan kan worden.”