Janssen: ‘Als je dit in Luzern doet, ben je pas een echte koning’

Achtergrond

Naast de imponerende zege van de mannenacht bij de wereldbeker, was ook de bijna dubbelslag van Sophie Souwer en Inge Janssen indrukwekkend. De twee vrouwen behaalden binnen anderhalf uur goud en zilver in respectievelijk de dubbeltwee en dubbelvier.

Het duo leverde daarmee een unieke prestatie, al is Janssen de eerste om aan te geven dat dit vooral nuchter bekeken moet worden. “Ik ben natuurlijk hartstikke blij maar we moeten wel realistisch zijn. De vrouwenvelden in Belgrado waren nu eenmaal niet bijzonder goed bezet. In de dubbeltwee ontbraken de echte toppers en in de dubbelvier lagen er zelfs maar drie boten in de baan. Het is zeker leuk, maar als je dit in Luzern doet, ben je pas een echte koning.”

Kritisch
De roeister van Orca is zelfs behoorlijk kritisch op het resultaat. Het zilver in de dubbelvier was namelijk niet waarvoor zij en haar ploeggenoten Nicole Beukers, Olivia van Rooijen en Sophie Souwer naar Servië was gekomen. “We kwamen vooral voor de dubbelvier. Dat was het nummer waarin we meer getraind hebben. Ik had nog nooit eerder een wereldbekerwedstrijd gewonnen en had dat graag in dit boottype gedaan.”

Reality-check
Volgens Janssen was het verlies tegen de Polen een goede reality-check. “Ik vond het vooral vervelend om te merken dat ze in de baanhaal steeds wat verder weg liepen terwijl ons ritme eigenlijk best goed was. We varen lekker maar blijkbaar lopen we wel wat achter op hen qua schema. Zij hebben een goede groep met twee vrouwen die brons wonnen in dit nummer in Rio de Janeiro en twee meiden die goud wonnen bij de WK onder 23 jaar. Het is nu aan ons om dat verschil om te buigen.”

Bonus
De 28-jarige routinier was wel goed te spreken over haar gouden race in de dubbeltwee. Na een goede start kon zij met ploeggenoot Souwer nog net de aanstormende Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg van zich af houden. “Het goud was een echte bonus. Voordat we besloten te gaan hadden we slechts een keer getraind en dat ging erg lekker. Het was dus meer een experiment. Maar superleuk dat het zo goed uitpakt.”

Verdedigen
Janssen merkte echter snel in de race dat ze een zeer beperkte hersteltijd had gehad na de dubbelvier. “Het was een hele zware wedstrijd, vooral omdat na 300 meter je benen al vol in het zuur zitten. Je gaat dan noodgedwongen verdedigend roeien. Aanvallen lukte niet meer. We wisten ook dat Lisa en Marloes erg hard konden gaan, maar gelukkig was de voorsprong op de finish net genoeg.”

EK
Het succes in de dubbel zorgt er echter niet voor dat de tweevoudig olympiër van nummer wil switchen. “Ik sluit op zich niets uit, maar tot de EK blijft de focus op de dubbelvier. Dat boottype is inmiddels een stabiele factor geworden en dat moet je niet zomaar weggooien. Aan de andere kant hebben we nu eenmaal een goeie groep en zou het zomaar kunnen dat er na de EK andere opstellingen komen. Er is al gezegd dat daarna alles weer open ligt.”

©NLroei, 10-5-2017