NLroei eerstejaars: “Het klassement winnen heeft vanaf nu prioriteit”

Algemeen

Na de Damen Raceroei Regatta is één ding duidelijk: een aantal eerstejaarsploegen gaat steeds serieuzer voor de klassementsoverwinning. “Het winnen van het klassement krijgt na dit weekeinde echt prioriteit”, zegt slagvrouw Merel Kraak uit de lichte vrouwenboot van Triton.

De gestuurde dubbelvier van Kraak en kornuiten won niet alleen tien punten, ook werden de klassementstoppers van Vidar en Argo op afstand gezet. Bij de zware achten heeft de hegemonie van Laga en Nereus een klein deukje opgelopen door een overwinning van de Gyasmannen. “We gaan dit bij de Westelijke nog eens laten zien”, zegt coach Anne van Schip vooruitblikkend.

Meer
Deze overwinning geeft Gyas vertrouwen, en het inspireert volgens Van Schip. “Dit riekt naar meer. De mannen en de coaches zijn enorm gretig en staan te popelen om er meer van te gaan maken. Gyas laat zich de komende wedstrijden zeker zien.” De ploeg jaagt net als de vrouwen van Triton op de koppositie. Van Schip is strijdbaar: “Laga staat nog bovenaan en Nereus tweede, maar we geven ons niet gewonnen. Klassementswinst is nog in zicht en we maken het ze zeker nog lastig.”

Focus
De Gyasacht was gefocust. “Alle koppen stonden dezelfde kant op. De mannen hadden goed voor zichzelf gezorgd en rust gepakt waar nodig. Dat is ook wel eens anders geweest”, bekent Van Schip. Daarbij kwam een nieuw element in de race goed uit de verf. “We hebben de afgelopen weken gefocust op het oefenen met starten en dat was erg goed zichtbaar dit weekend.”

Einde
De lichte Tritonvrouwen moesten het hebben van het einde van de race. “De start was een drama”, blikt Kraak terug. “Maar daarna hebben we het goed opgepakt. We hadden een geweldige eindsprint, waarmee we aan Okeanos voorbij gingen en konden winnen. Daarbij zijn we eigenlijk altijd goed in het einde.”

Constant
De donkerblauwe lichte vrouwen presteren het hele seizoen goed, terwijl de puntenwinst van andere ploegen fluctueert. “Winst in het klassement komt mede in zicht doordat we laten zien constant te kunnen scoren”, zegt de slagvrouw. Zij ziet dat als de grote kracht van de ploeg. “Daarnaast kunnen we elke keer in het tweede gedeelte van de race goed afmaken en kunnen we stevig over de concurrentie heen.”

Hoofd
Kraak kijkt met heel veel zin vooruit naar de andere wedstrijden. “We moeten er alleen wel voor zorgen dat het niet naar ons hoofd stijgt”, zegt ze. “De roeiers helpen elkaar eraan te herinneren dat we er echt nog niet zijn en we blijven goed in de focus.”

Vrouwenachten
Bij de zware vrouwenachten trekt Laga aan het langste eind op eigen water, ten koste van Okeanos en Nereus. Hoewel Okeanos in het klassement nog aan de leiding gaat, zijn de verschillen klein en lijkt de strijd nog niet gewonnen van de andere twee. Het sterk aan het seizoen begonnen Thêta vecht ook nog voor een plaats in de hoogste regio van de ranglijst, maar komt lastig mee. Het klassement bij de lichte achten kan nauwelijks nog stuk voor Nereus, behalve een tweede plaats bij de Head scoren zij telkens tien punten.