Knab: ‘Eén blik opzij was genoeg om te weten dat het mogelijk was’

Achtergrond

Het was al opmerkelijk dat een verenigingsacht naar de wereldbeker mocht, maar dat de Nereusmannen ook nog eens goud haalden, is sensationeel. NLroei sprak supersub Ruben Knab.

Hij begon dit weekeinde als roeier van één van de bondsvieren. “Ik werd ineens door Mark Emke gebeld. Mick Makker van de Nereusacht bleek ziek en of ik kon invallen.” Waarom juist hij werd gekozen en niet verenigingsgenoten Govert Viergever of Boaz Meylink, weet Knab niet. “Wat misschien scheelde is dat ik de jongens in de winter krachttraining heb gegeven en ze daardoor al goed kende. Hun coach Diederik Simon vertelde me dat ik de meest geschikte kandidaat was en als hij dat zegt, twijfel je daar niet aan”, vertelt hij lachend.

Herstel
Knab wachtte echter nog de finale van de vier. “Ik heb het meteen van me af gezet en mezelf op de vier gefocust.” Na die race, waarin zijn ploeg wat teleurstellend als vierde eindigde, had hij nog een kleine twee uur tot de volgende finale. “Sinds mijn eerste jaar heb ik niet meer zo snel twee wedstrijden achter elkaar moeten roeien. Het was uitfietsen, wat overging tot infietsen en vervolgens de nieuwe race voorbereiden.”

Ritme
De ploeg wilde logischerwijs eerder het water op zodat Knab kon wennen aan de haal van de Nereïden, niet in de laatste plaats omdat Simon had besloten Knab op de belangrijke zespositie te zetten. “Hij wilde het liefst zo min mogelijk veranderen, maar het was dan wel van groot belang dat ik het ritme goed zou doorgeven. Dat lukte gelukkig vrij snel. Ze zetten met zijn achten een heel solide ritme neer waarin je makkelijk in mee kan komen.”

Raceplan
“In de race kwam ik er na 200 meter goed in en vanaf toen ging het super. Hun raceplan past ook goed bij mij. Ze doen niet aan tussensprints of opzetjes maar varen constant de hele race hard. Daardoor zijn er geen verstoringen die mij uit het ritme konden halen.”

Stuurvrouw

Na een sterke eerste 500 meter kwam Groot-Brittannië in het middenstuk langszij. “Op de 1500 meter riep onze stuurvrouw Dieuwke Fetter dat goud binnen bereik was. Ik had de hele race niet gekeken en geloofde het niet. Eén blik opzij was genoeg om te weten dat het mogelijk was en toen heb ik er werkelijk alles uitgegooid. Dan merk je dat iedereen hetzelfde denkt waardoor het alleen maar sneller gaat.” En hoe. De Nereustaft schoof vlak voor de finish langs de Britse bondsboot.

Verenigingsroeien
Een enorme ontlading na de finish was het gevolg. “Het is natuurlijk iets unieks en ook goed voor het Nederlandse roeien. Blijkbaar is het mogelijk dat een verenigingsacht dit presteert. Ik hoop dan ook dat ook andere clubs hierdoor een boost krijgen en beseffen dat zij dit wellicht ook kunnen.”

Sterspelers
Over wat er nu met de Nereusacht moet gebeuren, heeft Knab geen duidelijke mening. “Ik denk dat zij als groep moeten beslissen hoe ze verder gaan. Ik kan het goed begrijpen als ze bij elkaar willen blijven. Deze acht moet het hebben van de groepsdynamiek. Er zijn geen sterspelers en ze gaan voor elkaar door het vuur. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat sommigen individueel succes willen nastreven.”

Concurrentie
Knab zelf stapt richting de EK volgende maand ook over naar de acht. De Nereusacht wil hij daarbij niet uit de weg gaan. “Van gezonde concurrentie word je alleen maar beter. Tegelijkertijd hoop ik wel dat er uiteindelijk gewoon de snelste boot komt en dat het niet Nereus tegen de bond wordt. Op een WK vertegenwoordig je je land en niet je club.”

Een filmpje van de achtwedstrijd staat hier.

©NLroei, 8-5-2017