Overzicht vandaag: Oranje vloot gaat 7 keer aanvallen

Achtergrond

Wachten, opladen, niet kunnen ontladen en ondertussen zorgen maken over wild water. Het is letterlijk een emotionele achtbaan waarin circa 550 olympische roeiers zich deze dagen bevinden. Hopelijk is het weer vandaag goed genoeg om de wedstrijden van gisteren in te halen en de al geplande voorronde van deze maandag door te laten gaan.

Zeven Nederlandse boten willen ten strijde trekken. De vraag is of het een gevecht wordt met de elementen of een strijd met de tegenstand. In alle gevallen is het zaak zo hoog mogelijk te eindigen want het kan zijn dat FISA later deze week genoodzaakt is een noodscenario uit de kast te trekken en het verdere vervolg van het toernooi te gaan indelen aan de hand van de meest actuele resultaten. Hieronder een overzicht van de starts met Nederlandse boten (op de beoogde Nederlandse tijd, de oranje kopjes zijn links naar o.a. de loting).

Vrouwendubbelvier: 13.40 u
De zware scullsters staan voor een opdracht die nog het meeste lijkt op het fatalistische spelletje stoelendans: wie laatste wordt, doet niet meer mee. Deze Nederlandse ploeg kan hard – vooral in de eindsprint – maar wisselt een goed stuk uit het niets af met een matig interval. Op voorhand is niet aan te geven wie straks de afvaller zal zijn. De USA werden vorig jaar out of the blue wereldkampioen maar lijken dit jaar te bezwijken onder de eigen selectiedruk: er is vaak van bemanning gewisseld, maar gepresteerd is er dit seizoen nog niet.

Vrouwenacht: 13.50 u
De Nederlandse acht van stuurvrouw Ae-Ri Noort staat voor een lastige opgave. De USA werd geloot en alleen de eerste plaats geeft recht op een startplaats in de finale. De Yankees zijn al jaren ongeslagen. Nederland liet bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi de overwinning aan Roemenië, maar dat zou volgens Noort niet nog een keer gebeuren. Het is verstandig om vandaag minstens tweede te worden. Als de oranje vrouwen optimaal varen, kunnen ze die positie bereiken.

Holland Acht: 14.10 u
Domineren of gedomineerd worden. Dat is crux van het duel in deze voorwedstrijd. De Holland Acht anno 2016 heeft de potentie om olympisch kampioen te worden, maar dat geldt ook voor de Britse wereldkampioenen. Daarmee zal naar verwachting worden geduelleerd om de eerste plaats, de startfase zal cruciaal blijken. Nieuw-Zeeland en Italië zullen elk de ‘derde hond’ willen spelen, die spreekwoordelijk met het been heen gaat. De Hollandse bemanning is tamelijk stoïcijns, wind en golven brengen ze niet zo snel uit evenwicht.

Twee zonder stuurman: 15.30 u
De Nederlandse mannen ogen sterk, maar roeiden op het hobbelige water tamelijk onzeker. Na de mislukte voorwedstrijd hebben de mannen nog even getraind, vandaag is het zaak geen laatste te worden. De ploeg die laatste wordt in deze herkansing kan terug naar huis: er is geen c-finale.

Lichte vrouwendubbeltwee: 16.20 u
Maaike Head en Ilse Paulis hebben een uitzonderlijke 12 maanden achter de rug, ze transformeerden van aangeschoten wild naar medaillekandidaat. Goud is niet buiten hun bereik. Hun trip naar de mogelijke titel begint vandaag. Nederland lootte tegen onder andere Nieuw-Zeeland. Dat zijn de huidige wereldkampioenen. De Roemeense vrouwen waren tegenstander bij het Olympisch Kwalificatietoernooi, Oranje won er bij die gelegenheid gemakkelijk van.

Twee zonder stuurvrouw: 17.30 u

Van het Nederlandse koppel mag niets worden verwacht. Het gaat om multifunctionele reserveroeisters die kennelijk van NOC*NSF een startbewijs cadeau hebben gekregen. Aletta Jorritsma en Karien Robbers hebben bij dit toernooi weinig te verliezen. En dat kan – zeker als het water wat ruiger wordt – een groot voordeel zijn. Relaxed roeien is het devies, vooral Robbers kan dat. Een derde plaats of beter brengt ze naar al naar de top-12 van de Olympische Spelen. De Britse vrouwen zijn hun gevaarlijkste tegenstanders.

Vier zonder stuurman: 18 u
Het stuntteam van René Mijnders won vorig jaar halve finales en vielen in de (hele) eindstrijd te vaak weg. Dit jaar gaat het beter. De loting van vandaag is zwaar. Australië en Duitsland waren bij de wereldbeker in Poznan aan elkaar gewaagd en streden om een medaille. Roemenië start met een ploeg waarin recent het talent Gontaru is opgenomen, hij won goud bij de WK tot 23 jaar. De enige Russische ploeg is er ook. Het is een ratatouille van mannen die clean zouden zijn, zo bevat deze boordboot roeiers die tot voor kort scullden. Een plaats bij de eerste drie geeft directe toegang tot de halve finale.