Medailles roeitoernooi vooralsnog goed verdeeld

Achtergrond

Naast de optredens van de Nederlandse ploegen gebeurde er uiteraard nog veel meer op de olympische roeibaan van Rio de Janeiro. NLroei zette alles tot dusver onder elkaar.

Met nog één dag te gaan zijn er inmiddels tien finales gevaren. De gouden medailles daarin zijn redelijk goed verdeeld over alle landen. Alleen Groot-Brittannië en Duitsland veroverden vooralsnog twee gouden medailles. Grootmacht Nieuw-Zeeland moet het vooralsnog met slechts één overwinning doen, uiteraard binnen gehaald door Eric Murray en Hamish Bond (M2-), die daarmee hun reeks van 69 overwinningen konden handhaven.

Support nu NLroei, klik hier!

Polen
In andere nummers deden de Nieuw-Zeelanders het een stuk minder. De wereldkampioenen in de vrouwendubbeltwee eindigden zelfs als laatste in de B-finale. Ook de Australische vrouwenboten stelden tot nu toe teleur met louter B-finales. De dubbeltwee werd overigens gewonnen door Polen, dat met brons in de dubbelvier maar liefst zes zware scullsters op het podium had.

Grainger
Achter hen was Groot-Brittannië de grote verrassing met zilver. Eerder dit seizoen konden veteraan Katherine Grainger en supertalent Victoria Thornley het dusdanig slecht met elkaar vinden dat de boot zelfs ontmanteld werd. Ze kozen voor een kans in de acht die op medaillekoers leek te liggen. Beiden redden dat niet en waren sinds de wereldbeker in Poznan weer tot elkaar veroordeeld. Het zilver betekende alweer de vijfde olympische medaille voor Grainger. Sinds 2000 stond zij altijd op het podium.

Lichte vier

Een andere finale waar Nieuw-Zeeland de mist in ging was die van de lichte vier zonder stuurman. De nummer 4 van afgelopen WK verrasten eerder dit seizoen met de winst in Luzern en Poznan, maar waren op het Lagao de Freitas geen schim meer van die ploeg. Ze eindigden als vijfde ver achter winnaar Zwitserland. Denemarken pakte het zilver en stond in dit nummer tot nu toe elke Olympische Spelen op het podium.

Kroaten

Even leek er een sensatie aan te komen toen de pas onlangs vanwege een blessure gevormde Litouwse mannen dubbeltwee kort de leiding overnam van de favoriete Kroaten. De gebroeders Sinkovic zette echter op tijd orde op zaken en pakten het eerste Kroatische roeigoud ooit. Achter de Litouwers pakte de 40-jarige Noor Olaf Tufte zijn vierde olympische medaille, nadat hij al twee keer (Athene en Peking) het goud in de skiff had behaald.

Gregory

Groot-Brittannië haalde gisteren uit door zowel in de twee zonder bij de vrouwen als in ongestuurde vier bij de mannen goud te pakken. Beide boten waren ook favoriet en regerend olympisch kampioen. Van de winnende vier uit Londen zat alleen Alex Gregory nog aan boord en hij en zijn ploeggenoten lieten Australië een kilometer lang geloven dat goud mogelijk was, maar sloegen in de derde 500 meter genadeloos toe.

Glover/Stanning
De twee-zonder van Helen Glover en Heather Stanning zorgde voor een reprise van hun finale in Londen, maar deed dat een stuk minder overtuigend dan vier jaar geleden. Genevieve Behrent en Rebecca Scown legden hen het vuur aan de schenen en kwamen vlak voor de finish nog angstaanjagend dichtbij. Zij komen namens Nieuw-Zeeland ook nog eens uit in de acht en hadden nota bene nog twee races in de benen zitten van een dag eerder. Denemarken pakte verrassend het brons.

Duits
Duitsland leverde, nadat dit boottype ook al door de vrouwen was gewonnen, een kunststukje af in de mannen dubbelvier. De ploeg gold vooraf weliswaar als één van de favorieten maar had in de voorwedstrijd de grootste moeite met de lastige omstandigheden. In de finale ging de ploeg op de buitenbaan er als een haas vandoor waarop de technisch sterk roeiende Australië het onderspit moesten delven.

Obreno

Ondertussen lukte het de enige Belgische roeier op dit toernooi door te dringen tot de finale van de skiff. Hij rekende onder andere af met de gelouterde Brit Alan Campbell. Hij voldeed daarmee aan zijn eigen doelstelling van ‘stiekem top-8’. Een medaille winnen zal echter lastig worden. Olympisch kampioen Mahe Drysdale, wereldkampioen Ondrej Synek en Europees kampioen Damir Martin lijken een maat te groot.

Skiffeuses
In de vrouwen skiff lukte het de half Nederlandse Carling Zeeman er niet in om de eindstrijd te bereiken. Kim Brennan-Crow is vandaag favoriet, al roeide de Chinese Jingli Duan in de andere halve finale vandaag een snellere tijd, net als de nummer 2 en 3 uit die race, Genevra Stone (USA) en de Oostenrijkse Magdalena Lobnig. Opvallend genoeg werden voormalig olympisch kampioenen Mirka Knapkova (Londen) en Ekatarina Karsten (Atlanta en Sydney) in de halve finale uitgeschakeld.

©NLroei, 13-8-2016