Rio vandaag: over ‘op de heupen’ en ‘afterburner’

Kort

Is de Braziliaanse koek op voor oranje? De medailles werden over een opmerkelijk groot aantal landen verdeeld en Nederland heeft er inmiddels twee. Er zijn nog twee Hollandse ijzers in het olympisch vuur: beide achten gaan ten strijde. Dat ijzer kan op miraculeuze wijze worden omgesmolten tot brons.

Elke rechtgeaarde roeiliefhebber doet er ook goed aan naar de skifffinales te kijken, de mannen – met Zuiderbuur Hannes Obreno – is om 15.32 uur, de skiffeuses gaan om 15.45 uur los.

Support nu NLroei, klik hier!

Vrouwenacht – finale: 16.06 u.
Dit is de bootklasse waarin Nederland een medaille-abonnement heeft. Voor de statistieken: ’84, ‘00, ’04, ’08 en ’12. Prestaties uit het verleden bieden echter geen…(graag deze clichézin zelf afmaken). Nederland kan anno 2016 hard. Dat klokt ploegcoach Titus Weijschedé met regelmaat. Op wedstrijden komt het er net niet helemaal uit. Het heeft er alle schijn van dat deze vrouwenacht met een aanlopende handrem te kampen heeft. Bij wijze van spreken.

De scullsters hebben elkaar de afgelopen dagen geïnspireerd. Dat leverde medailles op in de kleuren goud en zilver. De vrouwenacht is nu niet kansloos voor brons, daarmee zou het kleurenpallet compleet zijn. De USA is vele maten te groot, de Britse en Canadese boot zijn sterk. Nieuw-Zeeland en Roemenië zijn zeker te verslaan. Vrouwen kunnen het op hun heupen krijgen, zoals het cliché luidt. Denk maar aan 2008, toen er een soort vrouwelijke oerkracht loskwam aan boord van Nederland. Deze bevalling bracht zilver. Als de handrem eraf en de emotie erop gaat, kan er veel.

Holland Acht – finale: 16.27 u.

Volgens slag Robert Lücken roeit zijn ploeg altijd met veel emotie. Zo ook in Luzern. Met verpletterend gemak zette de Holland Acht daar de tegenstand weg. Er mocht hardop worden gedroomd over olympische medailles, met droge ogen kon over goud worden gesproken. Dit toernooi liep nog niet helemaal oké voor de Holland Acht, of – zoals u wilt- het gaat elke start beter. En dat zal ook moeten, op het moment van de waarheid dat weldra aanbreekt.

Om drie minuten voor half vijf vertrekt de Holland Acht volgens het FISA-spoorboekje van perron twee. De reis gaat over twee kilometer. Duitsland en Groot-Brittannië zullen na 500 meter voorin liggen en vervolgens er vandoor willen. De Polen en de Nieuw-Zeelanders zijn er dan nog bij, en hebben misschien wel op kamikazeachtige wijze even aan de leiding gelegen. De USA-bemanning zal zichzelf niet opblazen, de Holland Acht moet dat doen. Op de helft komt het moment dat stuurman Peter Wiersum de afterburner gaat ontsteken. Dat deed hij vorig jaar in de WK-finale ook. Vanuit een onmogelijke positie schoot Nederland toen naar voren en ging vlammend naar brons. Die medaille kan nu juist weer voor Holland klaargelegd zijn.