Opgelet: pijnstiller Tramadol op dopinglijst

Kort

Wie pijn heeft en/of aan wedstrijden deelneemt, kan beter geen Tramadol (meer) gebruiken. Want deze morfine-achtige stof wordt per 1 januari 2024 onder de noemer (verboden) narcotica toegevoegd aan het dopinglijstje. Het spul – een zogeheten opioïd – is in de handel ook verkrijgbaar onder de merknamen Tramagetic, Tramal en (vermengd met paracetamol) als Zaldiar.

Tramadol-misbruik kan leiden tot fysieke en mentale afhankelijkheid, en overdosering. Het zou sportprestaties kunnen verbeteren. Volgens de internationale dopingwaakhond WADA wordt het gebruikt binnen wielrennen, rugby en voetbal.

Dopingautoriteit
Buiten wedstrijdverband wordt er niet op Tramadol gecontroleerd. WADA heeft echter voor Tramadol een detectietijd van 24 uur bepaald. Hierdoor kan het gebruik buiten wedstrijdverband alsnog leiden tot een positieve test binnen wedstrijdverband. Er kan dispensatie worden aangevraagd. Hier staat er meer over op de site van de dopingautoriteit, daar is ook nadere informatie te vinden over andere aanpassingen aan reglementen en de dopinglijst 2024.