Olympisch kampioen Azou stopt met roeien

Kort

De Franse olympisch- en wereldkampioen in de lichte dubbeltwee, Jeremie Azou, stopt ermee. De 28-jarige coryfee wil zich graag op andere zaken richten.

Steun NLroei. Doneer hier!

Het besluit is opvallend. Azou wordt alom gezien als de beste lichtgewicht roeier van deze tijd en zijn fabelachtige techniek wordt door menig coach als voorbeeld aangehaald voor de eigen pupillen. Met zijn jongere ploeggenoot Pierre Houin (23), vormt hij sinds het seizoen 2016 een onverslaanbare combinatie. Samen werden ze Europees, wereld- en olympisch kampioen. Bij de WK in Sarasota wist het tweetal – ondanks een enorme snoek bij de start – met overmacht het goud te winnen.

Topsportleven
Azou maakte het nieuws bekend tijdens de opening van een nieuw clubhuis van zijn vereniging in Avignon. De toproeier is klaar met het topsportleven. “Ik heb alles gewonnen en denk dat ik nu niet meer onmisbaar ben voor het Franse roeien. Daar wilde ik op wachten. Maar ik wil graag andere dingen, zoals minstens een jaar naar de Verenigde Staten gaan, een boek schrijven en presentaties voor bedrijven geven”, zei hij tegen de Franse pers. Azou maakte de beslissing naar eigen zeggen al in februari, maar wilde wachten om zeker te weten dat het geen tijdelijke ingeving was.