Roeicentrum Berlagebrug pioniert in New York

Achtergrond

In Amsterdam is het een succesformule: roeien bij een firma en dus niet bij een vereniging. Het roeicentrum aan de Berlagebrug is door Jasper Smink en Jan-Willem van de Wal omgeturnd tot een succesvolle sportschool met roeien als hoofdvak. Directeur Smink vond het tijd de vleugels uit te slaan en opende een vestiging aan de Harlem River in New York.

Steun NLroei. Doneer hier!

Uitbreiden binnen Nederland lag eerder voor de hand, maar Smink kon geen geschikte locatie vinden. Hij kwam in contact met Sparks Consulting. Dat bureau werft roeiers voor Amerikaanse universiteiten en het leek ze een goed plan als de formule van het Berlageroeicentrum op de United States of America werd losgelaten.

Gat

“In de USA zijn er voor studenten veel roeimogelijkheden, maar erna houdt het snel op. Burgerverenigingen zoals wij die kennen, zijn er nauwelijks. Dus is er een gat in de markt, vooral omdat Amerikanen gewend zijn sport te beoefenen bij een commerciële organisatie, zoals een sportschool”, zegt Smink.

Divers

Hij toog naar New York, vond een geschikte plek (een deel van het botenhuis van Columbia University), voerde c-boten in en ging aan de slag. “De belangstelling is groot. Er komen allerlei mensen op af. Oud-studenten die vroeger hebben geroeid en absolute beginners die graag willen leren roeien. En op onze open dag was het ook leuk om een aantal Nederlanders te begroeten.”

Instructeurs

Animo is er voldoende, maar Smink staat ook voor uitdagingen. “De grootste hobbel die we tegenkomen is het vinden van goede instructeurs die een vergunning hebben om te werken, maar op het moment groeit hun aantal.”

Cornelis
Oud-bondsvoorzitter Frans Cornelis is één de (tijdelijke) instructeurs. “Samen met hem ben ik in dit project gestapt. Frans investeert er ook in en steekt zijn handen uit de mouwen door instructie te geven aan onze klanten. Dat is echt fantastisch, ik zit inmiddels weer in Amsterdam, dus ik kan daar zeker niet alles regelen.” Maar Smink ronselt niettemin. “Voor het nieuwe seizoen zoeken we nog instructeurs. Mochten mensen interesse hebben, ze kunnen mailen naar roeicentrum@toprow.nl “