[Column] Ook time-trials nodig bij nieuwe FISA-maatregel

Achtergrond Voorpagina

Afgelopen weekeinde was het weer eens goed raak. De schuin over de Bosbaan staande wind, zorgde zoals vaker voor flinke boeiverschillen. Er werd tegelijkertijd op verzoek van wereldroeibond FISA geëxperimenteerd met een nieuwe maatregel waarbij de beste ploegen uit de voorwedstrijden of halve finales bij de volgende wedstrijden als eerste hun baan konden kiezen.

Over het algemeen werd de maatregel sympathiek ontvangen. De roeier wordt zelf de verantwoordelijkheid gegeven te kiezen voor de baan die hij of zij het beste lijkt. De schuld geven aan de omstandigheden is er dan niet meer bij. Had je eerder immers maar sneller moeten varen.

Toch klonk er ook enige kritiek. De wedstrijd zou zich verplaatsen naar het botenterrein waar één uur voor de desbetreffende race de roeiers hun baan moesten kiezen. Kun je bijvoorbeeld van een onwetende junior van de Roosendaalse verwachten dat hij precies weet hoe het wind- en stromingssysteem van de Bosbaan werkt? Ook kunnen de weersomstandigheden tussen één uur voor de wedstrijd en de race nog veranderen. En Twigg, Drysdale en Synek winnen toch wel de belangrijkste races en voor het publiek is er weinig aan als deze verschillen nog groter worden.

Het zijn slechts kleine kanttekeningen. Het grootste probleem was dit weekeinde dat de voorwaarden waaronder de regel is toegepast beter in orde hadden moeten zijn. Nu werden ploegen die in de voorwedstrijd een voordelige baan hadden geloot in de finale wederom beloond. De maatregel werkt op deze manier door gedurende het hele weekeinde en dat is verre van ideaal.

Een oplossing die werd aangedragen door Nereuscoach Diederik Simon was dat in elk geval zondag de voorwedstrijden ingedeeld zouden moeten worden aan de hand van de resultaten van een dag eerder. Dat wil zeggen dat de beste ploegen ook in verschillende voorwedstrijden zouden moeten zitten. Deze zogeheten ‘Simon-optie’ zou zeker een verbetering zijn, maar neemt nog steeds niet weg dat de uitslagen van zaterdag beïnvloed kan zijn door de oneerlijke omstandigheden.

Het enige wat hier tegen helpt en ook gedaan had moeten worden, is bij alle velden de eerste wedstrijd als time-trial te varen. Hoewel ook daar windverschillen van invloed kunnen zijn, zal dat altijd nog een stuk minder zijn dan als er naast elkaar gestart wordt. De bij de Holland Beker geïntroduceerde maatregel kan dan altijd nog daar bovenop gebruikt worden: de winnaar van de time-trial mag bij de volgende ronde als eerste de baan bepalen. Het enige – overigens niet onoverkomelijke – nadeel is dat dit systeem waarschijnlijk organisatorisch iets lastiger te realiseren is.

Ook velden met zes of minder inschrijvingen zouden zo verroeid kunnen worden. Het voorkomt de oneerlijke situatie die tijdens de Holland Beker ontstond bij de klassementswedstrijden. Zowel de developmentvelden van zaterdag als de eerstejaarsboten van zondag kwamen bijna geheel als waaier binnen, wat zeer onbevredigend was voor de meeste roeiers en coaches. Mocht men in het programma maar ruimte hebben voor één wedstrijd kan men in de geest van de nieuwe maatregel ook de klassementsleiders als eerste hun baan laten kiezen.

©NLroei, 8-6-2016