NLroei Eerstejaars: Nereus oppermachtig in time-trial

Voorpagina Wedstrijden

Vanwege dreigend onweer werd een groot deel van de klassementsraces tijdens de wedstrijden van de Zuidelijke Roeibond (ZRB) afgelast. De uitslag van de time-trial in de ochtend werd daarmee bepalend voor het klassement. Nereus was daarin oppermachtig. In drie van de vier velden gingen de bordeauxrode Amsterdammers er met de winst vandoor.

Grootste verrassing was de gedeelde winst met Njord bij de vrouwen. Roeide het octet van de Amsteldijk in het begin van het seizoen nog in de achterhoede, de laatste weken gaat het steeds meer crescendo met de ploeg. “We hebben vooral een stroeve start gehad. Iemand met een gebroken enkel, een meisje die de ploeg uitstapte, noem het maar en we hebben het gehad. Dat was ook de reden waarom we het in het begin zo slecht deden”, vertelt coach Daniël Nip.

Stuur
De laatste weken begon het echter steeds beter te lopen. Maar waar de acht in de laatste wedstrijden onderin de A-finale terecht kwam, bleek het in de time-trial over 1000 meter ineens voldoende voor de winst. “Erg belangrijk daarin is dat een van onze coaches, Dieuwke Fetter, is gaan sturen. Zij was ook de stuur van onze winnende Oude Vier en voelt erg goed aan wat er moet gebeuren. Sindsdien is het roeien er een stuk beter op geworden”, aldus Nip.

Vastbesloten
Een ander belangrijke factor was volgens de coach dat het bij de vorige time-trial bij de Westelijke Regatta juist helemaal mis ging. “De roeisters kwamen toen de boot uit en dachten dat ze het heel goed hadden gedaan. Bleken ze op de 11e plaats te zijn geëindigd. Nu waren ze vastbesloten dat niet nog een keer te laten gebeuren en ze benaderden het dus ook als een soort finale. Dat heeft goed uitgepakt.”

Blik = blik
Dat de ploeg het uiteindelijk niet in een finale hoefde te laten zien vonden Nip en zijn medecoaches niet zo erg. “Blik is gewoon blik denk ik dan. Maar het was wel mooi dat de meisjes het eigenlijk jammer vonden. Die hadden het graag in de finale nog een keer willen laten zien.”

Tips
Hoewel de verschillende secties volgens Nip veel los van elkaar trainen, is het succes van alle Nereïden zeker niet toevallig. “Onlangs hebben we bijvoorbeeld nog een gezamenlijke video-analyse gedaan met alle eerstejaarsploegen waarbij ook Diederik Simon en Jolijn Remmelink betrokken waren. Daarnaast is het fijne aan Nereus dat als je als coach een vraag hebt je altijd terecht kan bij ervaren en succesvolle coaches. Femke Dekker begeleidt bijvoorbeeld ons als ploegcoachen en daar hebben we veel aan.”

Spanning
Naast de zware vrouwen, waren ook de lichte dames en de lichte acht van Nereus de snelste. Bij de zware mannen ging Laga met de overwinning naar huis. Uitslagen van de ZRB zijn hier te vinden. De standen in het klassement zie je via deze link. Met nog twee wedstrijden te gaan is er in alle velden nog volop spanning.

©NLroei, 13-6-2016