Hoofd jury ZRB: ‘We hadden gewoon dikke pech’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Voor de vierde keer dit seizoen waren slechte weersomstandigheden de reden dat een deel van nationale roeiwedstrijden afgelast moest worden. Afgelopen zondag bij de wedstrijden van de Zuidelijke Roeibond (ZRB) was het zover.

Om 13:15u werd de baan wegens dreigend onweer tijdelijk ontruimd, waardoor de tweede ronde van de klassementswedstrijden geen doorgang kon vinden. Anderhalf uur later werd het programma hervat, maar niet voor lang. Een nieuwe onweersbui zorgde om 16:30u wederom voor uitstel, iets wat een uur later werd omgezet tot definitieve afgelasting.

Gemor
Het zorgde voor het nodige gemor rond de Watersportbaan in Hilvarenbeek. Vooral de eerste keer leek het uitstel onnodig. Op kilometers afstand klonk weliswaar gerommel maar op Buienradar was te zien dat de bui de baan niet zou bereiken, iets wat vervolgens ook niet gebeurde. Hoofd van de Jury Bastiaan Witte is het daar niet mee eens. “Er zat een onweersbui boven Tilburg die daar ook flink heeft huisgehouden. De meteoroloog die we bij dat soort gevallen raadplegen, vond die bui bovendien erg snel gaan. Je weet nu eenmaal niet waar en wanneer de bui precies tot ontlading komt, maar ons restte niets anders dan de baan zo snel mogelijk vrij maken.”

Verenigingsvertegenwoordigers
De organisatie handelde vervolgens snel door alle verenigingsvertegenwoordigers bij elkaar te roepen. Nu de tweede ronde van de klassementswedstrijden geen doorgang kon vinden, moest daar iets op gevonden vonden. “We vonden het belangrijk om rechtstreeks met de verenigingen te communiceren. Ons voorstel om van de halve finale één-tegen-één-wedstrijden een finale over vier banen te maken werd unaniem aangenomen. En dat was belangrijk omdat het een inbreuk was op de eerder bekend gemaakte promotieregels”, vertelt Witte.

Uitstel = afstel
De reguliere wedstrijden werden ondertussen hervat maar na vijf kwartier wedstrijden moesten de ploegen er wederom aan geloven. Het was net voordat de klassementsploegen het water op zouden gaan. Dit keer was het wel degelijk menens en trok een zware onweersbui over de baan. Witte: “We zagen wel dat er weer een nieuwe bui aan zou komen, maar we hoopten dat de tijd tussendoor genoeg was om in elk geval de finales te laten verroeien. Helaas hield de eerste bui te lang aan.”

Wachten
De roeiers restte niets anders dan onverrichterzake de boten af te riggeren en op huis aan te gaan. Dat na urenlang wachten. “We balen er ook erg van en wilden de mensen hun race geven. Daarom hebben we ook zolang gewacht. Maar ergens houdt het op. Ik sprak roeiers van Gyas die ook ‘s avonds nog thuis in Groningen wilden zijn en we hebben te maken met vrijwilligers”, aldus Witte.

Risicomijdend
Het hoofd van de jury meent dat het toeval is dat er dit seizoen al zoveel wedstrijden zijn afgelast. “Je moet naar elke wedstrijd afzonderlijk kijken. Bij de Winterwedstrijden was het bijvoorbeeld onverantwoord om met zulke harde wind te starten.” Witte denkt niet dat de wedstrijdorganisaties te risicomijdend zijn geworden. “Als we dat zouden zijn dan zouden nog veel meer wedstrijden afgelast worden. Ik denk dat het gewoon toeval en domme pech is. Daarnaast wordt het weer natuurlijk wel extremer.”

Wedstrijdprogramma
Witte denkt niet dat het uitmaakt als wedstrijdorganisaties een minder vol wedstrijdschema maken. “Zo’n uitstel als zondag kost je sowieso anderhalf a twee uur. Dat gat is niet zomaar op te vangen. Daarnaast lijkt het erop dat in de nieuwe wedstrijdopzet de wedstrijddagen eerder alleen maar langer worden. Ook daarbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk mensen tevreden te stellen. Maar goed, dat is weer een andere discussie waar ik verder niets mee te maken heb.”

©NLroei, 14-6-2016