Russische topskiffeuse Prakaten stapt over naar Uzbekistan

Voorpagina

Europees kampioene en vice-olympisch kampioen in de skiff Anna Prakaten wisselt van nationaliteit om aan de Olympische Spelen van 2024 mee te kunnen doen. Russische sporters worden vanwege de oorlog in Oekraïne momenteel niet toegelaten bij grote internationale toernooien en met een paspoort van het nabij gelegen Uzbekistan hoopt Prakaten deze sanctie te vermijden.

Dit maakte de website Inside the Games begin deze week bekend. Volgens dit medium heeft de voorzitter van de Russische roeibond, Alexei Svirin, aan het officiële Russische persbureau TASS het volgende laten weten. “Afgelopen winter trainde Prakaten deels alleen en deels met het Russische team. Ze dacht aan stoppen totdat de mogelijkheid voorbij kwam om voor Uzbekistan te roeien. Uiteraard beschouwen wij dit als een verlies maar elke sporter heeft het recht zelf te kiezen wat zijn of haar lot is.”

Twigg
De 30-jarige Prakaten was in 2021 de revelatie van het roeiseizoen. Tot dan toe roeide ze voor Belarus in de anonimiteit; een bronzen medaille bij het WK junioren in 2010 was tot dan haar grootste wapenfeit. In 2021 won zij elke race die ze startte met overmacht, inclusief de Europese kampioenschappen. In de roeiwereld werden dan ook vraagtekens gezet bij haar plotselinge topprestaties en er was dan ook een zekere opluchting dat ze tijdens de Olympische Spelen werd verslagen door de Nieuw-Zeelandse Emma Twigg.

Ontheffing
De Nederlandse wereldkampioene Karolien Florijn hoeft zich overigens nog niet meteen zorgen te maken. Ten eerste deed Prakaten een paar weken terug al mee bij de internationale wedstrijden in Piediluco en kwam daar niet verder dan de derde plaats achter twee subtoppers. Daarnaast is het nog lang niet zeker dat Prakaten straks voor Uzbekistan uit kan komen. In principe duurt het 24 maanden na de afgifte van het nieuwe paspoort voordat je voor je nieuwe land uit mag komen. Roeifederatie Worldrowing kan daar ontheffing voor verlenen, maar het is nog lang niet zeker dat dat ook gaat gebeuren. Voor zover het iets zegt: op haar profiel op Worldrowing.com staat al wel dat ze uitkomt voor haar nieuwe land.