Veel talent naar wereldbeker Poznan

Voorpagina Wedstrijden

Volgende week zal bij de wereldbekerwedstrijd in Poznan naast de vrouwengroep van Josy Verdonkschot ook een grote groep talentontwikkelingsboten deelnemen. De inschrijvingen hiervan werden gisteren door wereldroeibond FISA bekend gemaakt.

Mede omdat er voor deze ploegen dit jaar weinig racemogelijkheden zijn – de reguliere regatta’s in Duisburg, Essen en Ratzeburg verdwenen van het programma – besloot technisch directeur Hessel Evertse ruimhartig toestemming te verlenen aan ambitieuze boten om in Polen aan de start te verschijnen. Op voordracht van bondscoach Marit van Eupen kregen maar liefst acht boten groen licht, waarbij de kosten geheel voor rekening van roeiers komen.

Lichte vrouwenskiff
Eén van de deelnemers is lichtgewicht skiffeuse Marieke Keijser, die in Luzern nog aan de kant moest blijven. Vermoedelijk één van de redenen daarvoor was dat de FISA sinds enige tijd bij de tweede en derde wereldbeker slechts twee inschrijvingen per land per veld toestaat. Op verzoek van de Nederlandse roeibond wordt daar nu in Poznan van afgeweken. Naast Keijser zal de voormalige partner van Keijser, Amber van Zomeren, van start gaan en ook vaste reserve Lisa Wörner is van de partij. Laatstgenoemde werd bij de Holland Beker verslagen door Van Zomeren.

Zware skiffs
In de zware vrouwenskiff zal naast Lisa Scheenaard ook Karolien Florijn deelnemen. De pas 18-jarige Leidse eindigde in de finale van de Ladies Trophy op een keurige vijfde plaats en zal alvast ervaring willen opdoen voor de wereldkampioenschappen voor junioren in Rotterdam, eind augustus dit jaar. Onder hun 22 tegenstanders zitten ook wereldkampioen Kim Brennan-Crow en recente winnares van de Holland Beker, Emma Twigg. Sinds de WK-finale van 2014 in Amsterdam is dit weer hun eerste treffen. Bij de mannen kreeg Lagaaier Amos Keijser toestemming. Hij presteerde sterk tijdens de Hollandia roeiwedstrijden en zal het nu moeten opnemen tegen de drie absolute wereldtoppers: Mahe Drysdale, Ondrej Synek en Damir Martin.

Onder-23
De vooralsnog uitstekend presterende lichte dubbel van Anne-Marie Schonk en Amber Kraak zal ook naar Poznan afreizen. Vermoedelijk zullen zij zich prima kunnen meten met de internationale subtop die ook in Polen aanwezig is, getuige het aantal van veertien boten. De meest opvallende deelname komt van de lichte twee zonder van Thêta/Vidar. Frank Tijdink en Koen van Brussel werden niet geselecteerd voor de lichte onder 23-vier, maar mogen nu wel hun kans wagen bij de wereldbeker. De tegenstand voor de ploeg die alsnog mikt op een onder 23-uitzending is echter niet mals. Het is de vraag of zij – net als sommige andere ploegen – wat te zoeken hebben in dit veld.

Henley
Ook de zware dubbeltwee van Floris Röling en Koen Metsemakers heeft een startbewijs verkregen. Bij de Holland Beker eindigden zij nog in een dead-heat met de U23-dubbel van Abe Wiersma en Daan Klomp. Laatstgenoemde ploeg heeft er net als de U23 lichte vier-zonder en de development vrouwenacht voor gekozen naar Henley te gaan.

Dubbelvier
Verder zal ook de lichte mannen dubbelvier met Ward van Zeijl, Sander van Dijk, Just van der Endt en Berend Mortier deelnemen. Deze boot voor de WK voor niet olympische nummers werd gemaakt nadat bekend werd gemaakt dat de lichte acht van het programma werd geschrapt. Bij de Holland Beker lieten zij al zien over snelheid te beschikken. In Polen treffen zijn voornamelijk Scandinavische landen.

©NLroei, 9-6-2016