50 Clubs en coaches: ‘Bond, maak haast met uitvoering juniorenplan’

Achtergrond

Het gaat ze niet snel genoeg. Circa 50 verenigingen en een aantal vooraanstaande juniorencoaches hebben recent een brief verstuurd naar het bondsbestuur. Zij dringen daarin aan op het vervroegd starten met de uitvoering van een juniorenwervingsplan. Aanleiding was het ‘open deuren’-onderzoeksrapport van Robert Boeder.
[su_quote]Steun NLroei. Juist nu. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
“De huidige coronacrisis heeft de hele sportwereld op z’n kop gezet. De roeisport in Nederland is ook stevig geraakt. We zouden onze verantwoordelijkheid als leden van de roeibond niet goed invullen als we niet nadenken op welke manier wij kunnen bijdragen om op een snelle en effectieve manier de gezamenlijk groeidoelstellingen te behalen. Wachten met een begin van de uitvoering lijkt ons, gezien de huidige situatie, niet wenselijk. Er is dus haast geboden. En dat vraagt om stevig organisatorische keuzes. Juist nu”, schrijft ARB-voorzitter Els van Dam namens de ondertekenaars.

Corona-excuus
Van Dam en consorten pleiten onder andere voor een bundeling van alle juniorenonderwerpen bij één bondsbestuurder. Zij geeft ook aan dat de coronacrisis niet een excuus mag zijn om geen concrete plannen te gaan smeden. Eerder had het bondsbestuur al een schriftelijke reactie op het open-deurenrapport gegeven, daarin wordt een dalende lijn geschetst. “Wanneer deze trend zich doorzet zitten we binnenkort op een dieptepunt van onder de 2000 jongere roeiers. Zo’n laag aantal is de roeisport onwaardig”, schrijft bondsvoorzitter Rutger Arisz. De meest concrete aangekondigde stap lijkt de installatie binnen het bondscircuit van een juniorencommissie.

De brief van de clubs staat hier, en daar staat het schrijven van het bondsbestuur en hier is de link naar het onderzoeksrapport. De papierwinkel hoort bij de stukken van een bondsvergadering die is verdaagd vanwege corona.