Nieuwe botenhuizen voor Isala en Neptunus

Kort

Mijlpalen voor de roeiverenigingen van Zutphen en Delfzijl. In Gelderland werd afgelopen week het onlangs gebouwde drijvende botenhuis van Isala versleept naar de definitieve plek. De komende maanden wordt het door de leden roeiklaar gemaakt. De Groningse gemeente Delfzijl maakte bekend 200.000 euro bij te dragen aan een nieuw botenhuis voor Neptunus, waardoor nu met de bouw begonnen kan worden. Het vorige brandde in december 2018 vrijwel geheel af.

*Oproep: de redactie ontvangt graag foto’s van senioren die gisteren of vandaag voor het eerst het water opgingen: skiffeurs en/of ploegen. Graag mailen naar info@NLroei.nl*

Bij Isala vervangt het nieuwe drijvende botenhuis een door de tijd flink aangetast ouder exemplaar dat eind oktober op Marktplaats was gezet. “Het ligt al op de plek waar eerst het vorige lag. We hebben een nieuwe loopbrug en meerpalen geplaatst voor een gebouw dat breder is uitgezet en van metaal is in plaats van van hout. Het roeien gebeurt nu nog vanuit het oude botenhuis waarheen nu een provisorisch gemaakte brug loopt”, laat voorzitter Colette Schelfhorst weten.

Budget
De nieuwe loods is vooral een moderner onderkomen met ruimte voor douches en een aparte trainingsruimte en bestuurskamer. “Het verplaatsen was nog behoorlijk spannend omdat het nogal hard waaide. We zijn vooral trots dat we dit – mede door de goede contacten van onze leden – binnen een beperkt budget hebben kunnen doen. Nu moet slechts nog het interieur worden afgebouwd, wat met name door de leden zelf zal worden gedaan.”

Vergunningen
De voorzitter hoopt dat de nieuwe ruimte in oktober in gebruik kan worden genomen. Van het oude botenhuis is Isala echter nog niet af. “Er waren een aantal roeiverenigingen geïnteresseerd, maar die kregen geen vergunning voor een ligplaats. Ook een olieboer en een aantal particulieren die er een woonboot van wilden maken hadden interesse. Maar dan wilden ze graag ook gebruik maken van de huidige locatie. Die hebben we helaas zelf nodig.”

Verkoop
Schelfhorst heeft nog steeds goede hoop het gebouw te verkopen. “Voor beginnende verenigingen – wat een speerpunt is van de KNRB – is dit een uitstekende optie waarmee je zeker nog vijf jaar mee vooruit kan.”