Vernieuwing Varsity onder vuur: ‘Zeugennummer’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Gisteren presenteerde de corporale studentenbond KNSRB het plan om wederom een vrouwenhoofdnummer te laten starten bij de Varsity. Het is de vraag of er ploegen voor worden ingeschreven.

De KNSRB bracht het als een primeur, maar dat is niet helemaal juist. Zowel begin jaren ’90 als in het jaar 2006 werd al eerder getracht een vrouwenhoofdnummer te creëren. Het was wegens te weinig animo telkens van korte duur, waardoor de race weer snel van het programma verdween.

Niveau
KNSRB-president Marnix Reijgersberg denkt echter dat de situatie nu anders is. “Het vrouwenroeien is inmiddels een veel groter onderdeel geworden in roeiend Nederland. Die groep willen we graag bedienen.” Ook de uitstekende prestaties van de Nederlandse toproeisters spelen mee in de overweging van het besluit. “Met twee medailles bij de Olympische Spelen spreken we ook internationaal een aardig woordje mee. Het niveau is flink gestegen afgelopen jaren.”

Huldiging
Hij meent dat het probleem de vorige keren er vooral in zat dat het vrouwennummer niet serieus genoeg genomen werd. “Het zit hem deels in symboliek. Dit wordt geen bijnummer maar een echt tweede hoofdnummer. Ook in de promotie en bij de pers gaan we het gelijk trekken met de Oude Vier van de mannen. We zijn nog in overleg over de huldiging. Die moet ook heel speciaal worden, net als de blikken en/of prijzen.”

Boatrace
De vaak met de Varsity vergeleken traditionele Boatrace tussen Oxford en Cambridge diende tevens als voorbeeld. Sinds twee jaar kent ook die wedstrijd een volwaardige vrouwen race op de Theems. “We zijn niet blind voor die ontwikkelingen. Vorig jaar werd die race nota bene door de Nederlandse Joanneke Jansen gewonnen, hoe mooi zou het zijn als we ook zoiets hier kunnen opbouwen”, aldus Reijgersberg.

Ambassadeurs
De organisatie heeft de Boatrace-winnares en oud-Triton roeister dan ook als ambassadrice binnengehaald. Hetzelfde geldt voor olympisch kampioene Ilse Paulis van Nereus. “Ik vind het een goede ontwikkeling dat dit er nu ook komt in Nederland. In Engeland is het uiteindelijk ook gelukt en heb zelf aan den lijve kunnen ondervinden hoe geweldig dit is om ook mee te kunnen maken”, aldus Jansen. Opvallend genoeg staan hun beider verenigingen vrij kritisch tegenover het plan en dan vooral over het feit dat de race net als bij de mannen over 3000 meter in de vier met stuurvrouw gevaren wordt.

‘Zeugennummer’
Vrouwenhoofdcoach van Nereus, Diederik de Boorder, ziet niets in het plan. “Ik vind het totale onzin waar niet goed over is nagedacht. Begrijp me niet verkeerd, ik vind de Varsity prachtig en ik vind het ook goed iets te bedenken voor vrouwen, maar doe het dan goed. Waarom in een zeugennummer als de vier-met? Als het een vier-zonder of dubbelvier was geweest, hadden we graag meegedaan, maar in deze boot starten wij hoe dan ook niet.”

Stuurloos
Ook andere coaches staan uiterst kritisch tegenover de uitvoering. “Ik zie het niet zitten om twee weken voor de NK Klein in een gestuurd nummer te gaan varen. Daarnaast is de Varsity in mijn ogen alleen belangrijk voor eerstejaars en de Oude Vier gezien de traditie die eraan vast zit”, aldus profcoach Martijn Witteveen van Aegir. Navraag leert dat om soortgelijke redenen in elk geval ook de verantwoordelijke coaches van Laga en Triton verre van enthousiast zijn. Marije Wabeke van Njord geeft aan voorstander te zijn van een hoofdnummer voor vrouwen maar dan wel een ongestuurd nummer.

Toppers
Tegemoetkomen aan deze wens is volgens Reijgersberg echter niet mogelijk. “Drie kilometer ongestuurd varen is vanwege de bocht in het parcours en de veiligheid er omheen onmogelijk. En als we inkorten, gaan we voorbij aan ons belangrijkste uitgangspunt, namelijk dat het écht een speciale wedstrijd moet zijn. Het moet een race worden waar alle toppers aan meedoen. We zijn bang dat het anders meer een race wordt voor de development-roeiers en dat twee weken later op de Bosbaan exact dezelfde race wordt gevaren.”

Voorzitters
Volgens Reijgersberg is twee weken terug alles goed besproken tijdens een overleg met alle KNSRB-voorzitters. “Het klopt dat de meningen oorspronkelijk verdeeld waren en dat Triton een voorbehoud heeft gemaakt waarover we overigens nog graag in gesprek gaan. Maar ik wil liever niet teveel ingaan op een vergadering die in besloten kring heeft plaats gevonden. Uiteindelijk heeft iedereen aangegeven ervoor te gaan en dat is het belangrijkste. Ook Thêta, Gyas, Euros en Skøll hebben interesse om mee te doen.”

Coaches
De Boorder weet waar de schoen wringt. “Er moet juist gesproken worden met de mensen die met hun voeten in de klei staan en verstand hebben van dit soort zaken. Juist daarom is het vorige keer ook misgegaan.”

©NLroei, 9-11-2016