Primeur onderzoek jeugd: ‘Roeien dat is toch…als dammen?’

Algemeen

Op de dag dat het kabinet bekend maakte dat er vanaf 29 april door de jeugd en junioren weer gesport mag worden, kreeg NLroei het rapport van Robert Boeder in handen. In opdracht van de roeibond heeft hij onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om aan de groeiambitie te voldoen: in 2030 zou minstens 15 procent van het totaal aantal roeiers junior moeten zijn.

[su_quote]Steun NLroei, doe mee aan onze crowdfunding![/su_quote]

Boeder sprak bijna 50 mensen uit de roeiwereld over het juniorenroeien. Hij komt tot drie belangrijke aandachtspunten waaruit mogelijk acties gaan voortvloeien. Boeder adviseert bond en verenigingen de ‘achterdeur dicht te timmeren’ zodat de uitstroom wordt beperkt en de ‘voordeur open te zetten’ waarmee wordt bedoeld dat de toetredingsdrempel verlaagd zou moeten worden.

Taart
Tot slot adviseert hij ‘de taart te vergroten’, de roeisport zou bekender moet worden en er zouden wervingsevenementen op ‘nationaal format’ moeten komen. De synergie binnen de clubs, tussen verenigingen en met de bond zou gestimuleerd mogen worden. Verder ziet hij kansen om in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen zoals flexibele lidmaatschapsvormen.

Dammen
Boeder haalt in een rapport een anekdote op die gaat over de branding (dat is zoiets als imago) van de roeisport. “Roeien wordt een elitaire sport genoemd. Alleen de discussie of dat waar is en wat elitair feitelijk is, wordt teniet gedaan door de vraag van een leraar lichamelijke opvoeding: “Dat roeien…dat is toch ongeveer hetzelfde als dammen?” Boeder gaf zijn rapport die uitspraak als ondertitel mee. Het complete document is hieronder te lezen.